« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
savjeti za roditelje

Djeca koja spavaju s roditeljima u krevetu - pogreška ili ne

Kao i kod drugih aspekata odgoja i ovdje se mišljenja sve više mijenjaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

odgoj djece

,

djeca spavanje

,

savjeti za roditelje

Treba li djecu pustiti da spavaju s roditeljima u krevetu? Ne tako davno, odgovor bi bio odlučno "ne", a možda i "ni u kojem slučaju". Sada odgovor glasi "učinite ono što je najbolje za vašu obitelj". Štoviše, postoji pokret roditelja koji otvoreno zagovaraju spavanje u zajedničkom krevetu. Kulturološki i povijesno gledano, u mnogim su kulturama djeca spavala zajedno s roditeljima. Neki stručnjaci zapadnjački običaj iz 20. stoljeća da dijete što ranije odlazi spavati u svoju sobu (po mogućnosti odmah) nazivaju muškom perspektivom.

Jedna od tih stručnjakinja je i Tine Thevenin koja je istraživala zašto se samostalno, odvojeno spavanje počelo smatrati zdravim i zašto je sve veći broj pedijatara počeo uvjeravati majke da nikako ne dopuste djetetu da spava s njima u krevetu jer bi mu time mogle naštetiti. Thevenin to objašnjava tipičnim muškim, odnosno ženskim idealima: samostalnost je muški ideal, dok su povezanost i intimnost ženski ideali. Tako se u mnogim kulturama, posebno u onima u kojima se odgoj djeteta smatra prvenstveno ženskom dužnošću, jednostavno nije moguće da dijete spava bez majke.

No, koji se problemi pojavljuju vezano uz zajedničko spavanje? Većinom se na tom popisu nalaze stvari poput mogućnosti da djeca odbijaju samostalno spavanje. Što se tiče psiholoških problema, nema istraživanja koja bi potkrijepila tvrdnju da zajedničko spavanje izaziva probleme te vrste.

Saznajte više na roditelji.hr

11.07.2009. 09:59:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh