« Život
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
(r)evolucija

Pronađen dinosaur koji nedostaje

U Argentini pronađen dinosaur svežder, karika koja je nedostajala u evolucijskome lancu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Plos)
Više o

prodaje se dinosaur

,

dinosaur svežder

,

Panphagia protos

Dinosaur svežder, najstariji predak orijaških biljoždera i karika koja je nedostajala u evolucijskome razvoju prema mesožderima, pronađen je u parku Ischigualastu-Mjesečevoj dolini, na sjeverozapadu Argentine, gdje je živio prije 228 milijuna godina, objavio je u ponedjeljak jedan od znanstvenika zaslužnih za to otkriće.

"Riječ je o svežderu, karici koja je nedostajala između dinosaura mesoždera i golemih četveronožnih biljoždera: to je iznimno važno otkriće za proučavanje dinosaura", rekao je direktor Prirodoznanstvenoga muzeja u San Juanu, Oscar Alcober.

Do ovog otkrića fosilnih ostataka došlo je 2006., ali ga je tek u ponedjeljak na internetu objavio američki znanstveni časopis Plos One.

Dinosaur biljožder najveći na svijetu, Argentinosaurus Huinculensis, pronađen je 1989. u argentinskoj pokrajini Neuquen, na jugozapadu zemlje. Najveći mesožder, Gigantosaurus Carolinii otkriven je 1993. u istoj argentinskoj pokrajini.

Kolut koji je nedostajao nazvan je Panphagia protos. "Panphagia na grčkom znači svežder, a protos prvi", rekao je znanstvenik. "Panphagia protos, za razliku od svojih potomaka, bio je visok tek 30 cm i dug 1,5 m", dodao je Alcober.

Otkriće je omogućilo da se točno utvrdi podrijetlo orijaških četveronožnih biljojeda. "Ranije smo mislili da su nastali prije 205 milijuna godina, a sada znamo da su postojali još prije 240 milijuna godina", kazao je Alcober.

Znanstvenici su imali sreću da su pronašli gotovo 45 posto kostura, s uzorcima gotovo svih dijelova tijela, što im je uvelike olakšalo rekonstrukciju i pružilo velik broj informacija.

Ekspediciju je financirala japanska televizijska kuća TV Tokyo koja je i snimila otkriće.

17.02.2009. 07:48:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh