« Život
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
hormoni

Genski kod otkriva smirene osobe

Nova istraživanja o posttraumatskom sindromu ulijevaju nadu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

stres

,

PTSP

,

hormoni

,

genski kod

,

smirene osobe

,

kako podnijeti stres

Najnovija istraživanja o sklonosti stresu i posttraumatskom sindromu od kojih obolijevaju vojnici i žrtve katastrofa, utiru put novim mogućnostima liječenja, ocjenjuju istraživači koji su proteklog vikenda predstavili svoje radove.

"Neke osobe, i kada su izložene jakom stresu, ostaju neobično mirne, a njihova je hormonska slika jedinstvena", rekao je Deane Aikins, psihijatar na sveučilištu Yale, u Connecticutu, na godišnjoj konferenciji Američkog društva za unaprjeđivanje znanosti (AAAS) održanoj proteklog vikenda.

Za razliku od većine pojedinaca u takvoj situaciji, razina kortizola, hormona koji se kod stresa pojačano izlučuje u krv, bila je kod njih niska, ali je razina peptida, koji ublažavaju stres, bila visoka, dodao je taj profesor psihijatrije.

Predstavio je rezultate istraživanja provedenih među skupinom američkih vojnika i pripadnika specijalnih postrojba, koristeći simulatore kako bi ih izložio različitim situacijama krajnjeg stresa.

"Pokušavamo utvrditi kako je moguće raspoznati koji pojedinci imaju takav hormonski profil da mogu ostati mirni u svakoj situaciji", rekao je, dodajući kako se u ovoj fazi pitaju je li moguće pripremiti ljude na stres povećanjem razine antistresnog hormona DHEA-e, koje se, među ostalim, postiže meditacijom.

Američko ministarstvo obrane pokušava usto steći nove spoznaje o posttraumatskom sindromu koji pogubno djeluje na vojnike koji su sudjelovali u borbama. Procjenuje se da od njega obolijeva 20 posto vojnika koji se vraćaju iz Iraka.

Ova istraživanja koja su se provodila na Novom Zelandu među odraslima i djecom, pokazuju da genetski i socijalno-kulturni čimbenici utječu na sklonost pojedinaca da obole od tog sindroma, osobito siromaštvo u djetinjstvu i depresivnost majke.

Genetska istraživanja o ovom sindromu također ulijevaju nadu da će se proizvesti lijek koji će djelovati preventivno, rekla je Karestan Koenen, profesorica javnog zdravstva na Harvardskom sveučilištu.

Jedno drugo istraživanje predstavljeno ovog vikenda u kojemu su sudjelovali veterani iz Vijetnama pokazuje da vojnici koji su pretrpjeli oštećenja određenog dijela mozga nisu oboljeli od posttraumatskog sindroma, rekao je Jordan Grafman s američkih Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH). (hina/metro-portal)

16.02.2009. 10:04:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh