« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SHIVA

Otkriven najveći krater na Zemlji

U nezamislivoj kataklizmi objekt promjera 40 km pri udarcu je smrskao Zemljinu koru, otkrio plašt i ostavio krater promjera 500 kilometara

(geosociety.org)
Više o

Indija

,

krater Shiva

,

Geological Society of America

,

asteroid

,

najveći krater

,

impakt

,

Deccan Traps

Čudna podmorska udolina pred indijskom obalom mogla bi predstavljati najveći udarni krater na Zemlji. Ukoliko su rezultati novog istraživanja točni mogli bi pokazati kako je upravo to lokacija na kojoj je došlo do impakta koji je prije 65 milijuna godina presudio dinosaurima.

Bazen Shiva koji se nalazi kod zapadnoindijske obale, a predstavlja intenzivno crpilište nafte i plina, podrobnije je pregledao tim na čelu sa Sankarom Chatterjeeom s teksaškog Tech Universityja. Svoje rezultate tim će predstaviti na godišnjem okupljanju Geological Society of America koje se ovog mjeseca održava u Portlandu, javlja Science Daily.

Krateri kompleksnih struktura inače slove za neka od najbogatijih nalazišta nafte i plina na planetu.

"Ako smo u pravu radi se o najvećem zemaljskom krateru. Tijelo veličine potrebne da napravi ovakav krater, a smatramo da se radilo o nečemu promjera oko 40 kilometara, pri udaru pokreće vlastitu tektoniku", pojasnio je Chatterjee.

Za usporedbu, objekt koji je bio odgovoran za nastanak kratera kraj Yucatana, a za koji se vjeruje da je odgovoran za izumiranje dinosaura, bio je promjera između 8 i 10 kilometara.Teško je i zamisliti kataklizmu tih razmjera. No, ako su istraživači u pravu, prilikom udara na području Shive došlo je do isparavanja zemljine kore što je otkrilo gornji plašt čiji se ultravrući materijal tada skrutio i kreirao novu koru.

Štoviše, udar je vrlo vjerojatno potaknuo vulkanske erupcije na Deccan Trapsu, jedne od najvećih na planetu čiji je rezultat pola milijuna kilometara površine prekrivene izljevima bazaltne lave debljine do 2 kilometra. Uz to, istraživači vjeruju da je udar prouzročio odvajanje Sejšela od indijske tektonske ploče i pokrenuo njihovo kretanje prema Africi.

Geološki dokazi za ovakav scenarij su zaista brojni. Vanjski rub Shive ima promjer od oko 500 kilometara, a u sredini mu se nalazi vrhunac poznat pod nazivom Bombay High koji se od oceanskog dna uzdiže oko 5 kilometara. Veći dio Shive je potopljen, ali dijelovi koji se mogu vidjeti obilježeni su strmim liticama, aktivnim rasjedima i termalnim izvorima. Sve to upućuje na impakt koji je smrskao većinu od oko 30 milja debelog sloja granita na zapadnoindijskoj obali.

"Uzorci iz Shive mogu nam ponuditi čvrste dokaze o nastanku te udoline. Ako se radi o krateru možemo očekivati breče, deformirani kvarc i tragove iridija", zaključio je Chatterjee i dodao da se istraživački tim nada kako će još tijekom ove godine dobiti priliku da obiđe lokaciju i pregleda uzorke iz bušotina kako bi dokazali da je njihova teorija točna.

15.10.2009. 19:59:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mioslav Krainčanić
    09.12.2015. 10:32
    Zašto neko od stručnih ljudi ne prokomentariše očigledne krater u Karipskom moru i krater slične veličine između Južne Amerike i antarktika, čiji su obodi okićeni gotovo istim brojem vulkana. Veličina je slična opisanom ktareru Šiva.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh