« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
bizarno istraživanje

Brojanje novca čini ljude sretnijima

Brojanje novca pozitivno djeluje na ljude čak i u slučaju da se radi o tuđem novcu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

sreća

,

kako biti sretan

,

brojanje novca

,

novac sreća

Znanstvenici sa sveučilišta u Minessoti zaključili su da samo držanje novca ili razmišljanje o njemu može oraspoložiti ljude, ublažiti bol i smanjiti osjećaj usamljenosti. S druge strane, razmišljanje o nedavnim troškovima povećava i mentalni i tjelesni stres.

Proučavajući simboličku moć novca, znanstvenici su zaključili da iako nam novac, kao u pjesmi Beatlesa, ne može kupiti ljubav, on ipak jako snažno utječe na naše emocije.

Jedan je eksperiment pozakazo da su osobe koje su uranjale prste u vrelu vodu, a zatim brojale novac osjećale mjerljivo manju bol od onih kojima je dano da prebroje svežanj običnog papira. Također ustanovili su da novac negativno utječe na promjenu percepcije osjećaja, testiravši volontere koji su, pišući o računima iz prethodnog mjeseca, doživjeli stres za razliku od onih koji su pisali o vremenu.

Snažna želja za novcem izaziva fizičku nelagodu, otuđenost i smanjuje darežljivost, tako da novac ima moć mijenjanja percepcije stvarnih osjećaja poput boli, tvrdi profesorica Caitlin Voss sa Sveučilišta u Minessoti.

Savjet njenog kolege sa Florida State Roya Baumeistera je da prije odlaska na razgovor za posao treba brojati novac, kako bi se podiglo samopouzdanje. Štoviše, bilo bi dobro imati novac kao pozadinu na svom računalu čime se može ublažiti osjećaj usamljenosti.

Za kraj, savjet za muškarce prije večernjeg izlaska - prebrojte što više novca, jer ćete biti sigurniji u sebe i pristupati ženama sigurno i bez straha.


 

20.09.2009. 01:19:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh