« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
TEORIJE I ČINJENICE

Može li nuklearno oružje uništiti prijeteći asteroid?

Scenarij ste vidjeli već mnogo puta na velikim ekranima: Znanstvenici otkriju divovski asteroid koji leti prema Zemlji, a jedina nada za čovječanstvo je atomska bomba

Fotografija vijesti
Više o

prijetnja

,

Zemlja

,

nuklearno oružje

,

asteroid

Filmovi poput ˝Deep Impacta˝ i ˝Armageddona˝ čine ovakve probleme prilično jednostavnima. Naravno, postavlja se pitanje ima li nuklearno oružje koje može uništiti cijele gradove, dovoljno razorne moći da raznese i divovsku stijenu koja leti enormnom brzinom?

Odgovor je i da i ne. Za početak, asteroidi dolaze u svim oblicima i veličinama. Cerec, najveći poznati asteroid ima promjer od 933 kilometra, dok jedan od najmanjih zabilježenih, 1991 BA ima samo 6 metara. Asteroidi veći od 10 kilometara u promjeru smatraju se opasnim po život na Zemlji.

Tehnički, atomska bomba može uništiti manji asteroid, ali oni i nisu prijetnja Zemlji. Asteroide koji prijete na neki način (veće od 400 metara), ne bi bilo lagano uništiti ovim oružjem. Istina je da bi se dobar dio asteroida koji prijeti mogao tako uništiti, ali to je opet nedovoljno da se prijetnja potpuno neutralizira. NASA-ino izvješće iz 2007. navodi kako bi se smještanjem bomba na tlo ili pod površinu velikog asteroida, dogodilo razbijanje na manje dijelove, koji bi unatoč tome i dalje mogli biti opasni po planet.

I dok atomska bomba može raznijeti manji asteroid, mala je vjerojatnost da bi svjetski vođe trošili skupo oružje na takve pokušaje. Što se tiče velikih primjeraka, nuklearno oružje vjerojatno ih nebi potpuno uništilo.

NASA je testirala četiri nuklearna scenarija: površinska eksplozija, odgođena površinska eksplozija, eksplozija ispod površine, i eksplozija bez kontakta. Površinska i pod površinom su se pokazale najučinkovitije. Jedan od mogućih efektivnih načina koji ne koriste nuklearno oružje bio bi kinetički udar, tj. metoda kojom bi se pomoću nekog objekta pokušalo asteroid izbaciti iz opasne putanje.

Hoćemo li ikada vidjeti uništavanje asteroida ovim metodama? Možda. Krajem 2009. direktor Ruske federalne svemirske agencije najavio je kako Rusija planira pokušaj uništavanja asteroida Apophisa na njegovoj riskantnoj putanji prema Zemlji.  

09.04.2010. 14:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh