« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BABY UNIVERSE

Hubble snimio do sada najmlađe slike svemira

Radi se o najkompletnijoj slici svemira u ranom razdoblju koja pokazuje galaksije sa zvijezdama koje su stare već nekoliko stotina milijuna godina

(hubblesite.org)
Više o

svemir

,

NASA

,

teleskop Hubble

Svemirski teleskop Hubble snimio je do sada najmlađe slike svemira, samo 600 milijuna godina nakon Velikog praska kada je svemir još uvijek bio "tek prohodala beba", priopćilo je u utorak Američko astronomsko društvo.

Radi se o najkompletnijoj slici svemira u ranom razdoblju koja pokazuje galaksije sa zvijezdama koje su stare već nekoliko stotina milijuna godina, s nepogrešivim praiskonskim znacima prvih nakupina zvijezda.

Te mlade galaksije još uvijek nisu stvorile svoj prepoznatljiv spiralni ili eliptični oblik, znatno su manje i poprilično plave. To je zbog toga, objašnjava Garth Illingworth sa sveučilišta Santa Cruz u Kaliforniji, jer u toj fazi ne sadrže mnogo teških metala.

"Vidimo jako male galaksije koje su začeci današnjih velikih galaksija", dodao je.

Koliko god daleko u prošlost Hubble može vidjeti, još uvijek ne vidi prve galaksije pa se NASA za to oslanja na novi opservatorij, 4,5 milijardi dolara vrijedan teleskop James Webb koji bi se trebao pojaviti za četiri godine. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 00:35:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh