« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRIVATNOST NA NULI

Recognizr - prepoznaje lica i otkriva podatke o nepoznatim osobama

Softver tvrtke The Astonishing Tribe mnogi već nazivaju nebeskim darom za perverznjake i uhode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube - Screenshot)
Više o

mobiteli

,

Facebook

,

privatnost

,

Twitter

,

recognizr aplikacija

,

Astonishing Tribe

U „bigbrotherovskom" svijetu u kojemu svi znaju sve i svi znaju svakoga nije ništa radikalno iznenađujuće to što se pojavila aplikacija za mobitele kojoj je namjena prepoznavanje tuđih lica i prikupljanje podataka o tim tuđim licima kao što su imena, brojevi telefona, itd. Aplikaciji je ime „Recognizr" i neki je već nazivaju darom s neba za sve perverzne uhode.

Dakle, Recognizr je razvijen s ciljem da prikuplja informacije o nepoznatim osobama preko softvera za prepoznavanje lica, a iza njega stoji tvrtka The Astonishing Tribe (AT)

Korisnik treba učiniti samo jedno - fotografirati lice određene osobe i odabrati opciju „prepoznaj" -  i to je to. Fotografija se zatim uspoređuje s fotografijama na društvenim servisima poput Facebooka i Twittera prije nego se podaci o toj osobi pošalju na mobitel (email adresa, broj telefona, adresa, itd.). AT trenutno testira funkcionalnost aplikacije koju podržavaju mobiteli s kamerom od minimalno 5 megapixela. Stručnjaci za sigurnost već su osudili softver nazivajući ga vodičem za provalnike koji će uz Recognizr s lakoćom pronaći adrese žrtava. Simon Davies iz Privacy Internationala rekao je za The Sun kako aplikacija beskonačno povećava razinu već postojećih opasnosti. Osim toga, predviđa se da će sve više ljudi postati žrtvama uhođenja jednom kad im adresa bude dostupna svakome. Dr. Ian Brown iz Oxfordskog internetskog instituta objasnio je da, na primjer, muškarac u kafiću može uslikati bilo koju djevojku i preko Recognizra saznati svakojake informacije o njoj.

Te su činjenice nepobitne, ali kolika je ustvari opasnost od Recognizra? I je li licemjerno kritizirati ovakvu vrstu softvera kad već postojeći društveni servisi odaju sasvim dovoljnu količinu podataka bilo kojem kriminalcu? Upravo su informacije sa stranica poput Facebooka i Twittera dobrovoljne i dostupne manje-više svakome. Bilo kako bilo, aplikacija će vrlo vjerojatno i službeno doći na tržište. Teško je predvidjeti kakve će posljedice izazvati. Ali nesumnjivo je da će biti vrlo popularna.

01.03.2010. 13:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh