« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Skupa igračka

Japanci izmislili naočale koje prevode strane jezike

Kompanija NEC napravila je naočale koje stvaraju titlove nakon prijevoda nekog teksta na stranom jeziku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.gizmag.com)
Više o

strani jezici

,

naočale

,

prevođenje

Premda podsjećaju na naočale, nemaju staklo već koriste sićušni monitor koji projicira slike direktno na zjenicu korisnika. Iz NEC-a objašnjavaju kako u planu imaju izradu naočala koje će u stvarnom vremenu projicirati titlove kako bi se omogućila konverzacija između dvoje ljudi koji govore različite jezike.

Kompanija navodi da je njihov proizvod, pod imenom Tele Scouter, namijenjen za poslovne ljude koji često komuniciraju sa stranim mušterijama. Tele Scouter bi također bio dodatna oprema i pomoć biznismenima osiguravajući im potrebne informacije o sugovorniku tijekom razgovora.

Druga, atraktivnija mogućnost bila bi simultani prijevod tijekom razgovora. U tom bi se slučaju glas detektirao putem mikrofona na naočalama, te zatim prevodio uz pomoć specijalnog softvera koji bi formulirao titlove.

Iz NEC-a dodaju kako će Tele Scouter u Japanu biti pušten u prodaju u studenom 2010., no neće imati mogućnost prevođenja. Verzija s tim dodatkom pojavit će se 2011. Maloprodajna cijena trebala bi biti 570.000 kuna.

05.11.2009. 16:40:53
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tomo
    05.11.2009. 18:36
    A koja mu je funkcija dok ne prevodi?
  2. avatar
    05.11.2009. 18:49
    Zarađuje na budalama koje nisu u stanju pronaći knjigu na čitljivom jeziku.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh