« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Zelena solucija

Kotač za bicikl koji se sam pokreće i štiti okoliš

Novi kotač za bicikl ne samo da služi kao pogon za bicikl, nego i potiče na kretanje, zdrav život te čuva okoliš

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MIT)
Više o

bicikl

,

kotač

,

električni pogon

Nalikuje običnom kotaču za bicikl s podebljanim središtem. No, unutar tog središta nalazi se novi, revolucionarni elektro-pogon.

Novi kotač, koji su razvili istraživači s prestižnog MIT-a, može skladištiti energiju svaki put kada vozač pokrene pedale, a zatim tu energiju ponovo osloboditi kako bi se dobio dodatan pogon prilikom uspinjanja uz brdo npr. Osim toga, ovaj kotač sadrži i niz dodatnih funkcija, a dizajniran je da bude lako zamjenjiv s bilo kojim standardnim kotačem za bicikl.  

Koristeći nekoliko senzora i Bluetooth vezu s iPhoneom korisnika, koji može biti montiran na volanu, kotač dobavlja podatke o brzini, smjeru i prevaljenom putu kao i informacije o onečišćenju zraka. Ti podaci mogu se iskoristiti u osobne svrhe, poput individualnih programa treninga ili pak u javne kao pomoć gradskim vlastima da sastave bazu onečišćenja zraka, popularnih biciklističkih ruta te gustoće prometa.

Cijeli sustav kontrolira se pedalama, te ne zahtjeva dodatne prekidače ili sklopove. Ako predale okrenete unatrag pokrećete sustav te počinje akumuliranje energije. Ako ih okrećete brzo, dobivate dodatni pogon. ˝Sve možete kontrolirati samo nogama˝, objašnjava izumitelj Carlo Ratti.

16.12.2009. 12:08:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh