« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KRAJ MONOPOLA

Microsoft popustio: Uz Windowse od sada dolaze Firefox i Chrome

Pored Internet Explorera, korisnicima će se nuditi ukupno dvanaest preglednika sadržaja na internetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Microsoft, Google, Mozilla, Apple)
Više o

Microsoft

,

Firefox

,

Google Chrome

,

Internet Explorer

Svađa između Microsofta i Europske komisije konačno je završila - prilikom instalacije Windowsa korisnici će u budućnosti sami birati koji internetski preglednik žele koristiti.

Microsoft se, naime, pravno obvezao da će se tijekom instalacijskog procesa operativnog sustava otvoriti poseban prozor putem kojeg će se vršiti odabir između Internet Explorera, Opere, Firefoxa i Google Chromea, ali i manje poznatih preglednika poput Netscape Navigatora i Safarija.

Do sada su Windowsi dolazili isključivo s IE, dok je korisnik naknadno morao skinuti i instalirati ostale preglednike.

Europska komisija izrazila je nadu da će najnoviji dogovor s Microsoftom povećati konkurenciju na tržištu i tako pridonijeti povećanju kvalitete preglednika od čega će na kraju najviše profitirati sami korisnici.

Glavna pregovaračica na strani EK, Neele Kroes, dosadašnju praksu Microsofta slikovito je usporedila s kupnjom šampona u prodavaonici: „Zamislite da u dućanu vidite samo jednu vrstu šampona, od jednog proizvođača dok su svi ostali duboko skriveni na polici. Konkurencija između internetskih preglednika će se sada zaoštriti i vjerujem da možemo očekivati kvalitetnije proizvode."

Kako nova regulacija vrijedi samo za europsko tržište, u drugim krajevima svijeta Windowsi će se i dalje prodavati isključivo s Internet Explorerom kao zadanim preglednikom sadržaja na internetu.

17.12.2009. 20:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh