« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VJEČNO PITANJE

Hoće li Facebook uvesti opciju "ne sviđa mi se"?

Šef Facebooka, Mark Zuckenberg, izjavio je kako će kompanija razmisliti o tome...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

internet

,

Facebook

,

obrana Venecije

,

ljubaznost u prometu

Neki pretpostavljaju kako se samo šalio, a on sam je izjavio: "Slušamo sve sugestije naših korisnika i to je nešto o čemu ćemo razmišljati." Oni koji zastupaju tezu da se opcija "ne sviđa mi se" uvede, spadaju u dvije kategorije. Za neke nije prikladna opcija "sviđa mi se" kad su u pitanju tragične vijesti, dok drugi jednostavno žele izraziti neslaganje s nečijim statusima ili ažuriranjem same stranice i vijestima. No to je potez koji Facebook nikad neće omogućiti jer se ne slaže s interesima kompanije.

>> 5 mitova o Facebooku

Opcija "sviđa mi se" ima višestruku svrhu na Facebooku. Jedna očita korist je da smanjuje psihološku barijeru povezivanja s komercijalnim entitetima na stranici - dok su korisnici prije mogli postati obožavatelji nekog brenda, sada koriste opciju "sviđa mi se", što rezultira većim angažmanom. Druga je da povećava klikove za internet medije koji se objavljuju na ovoj stranici. Treća korist je što opcija "sviđa mi se" povezuje ljude sličnih interesa.

Opcija "ne sviđa mi se" ne pruža niti jednu od tih koristi. U stvari, stvorila bi značajne tenzije među Facebookom, brendovima i medijima. Zamislite da Facebook korisnici mogu izabrati i opciju "ne sviđa mi se" za npr. brend Coca-Cole. Bili li stranica postala prikladno mjesto za kompanije da se oglašavaju?

No što je s Facebookovom misijom da "svijet učini otvorenijim i povezanijim"? I dok opcija "sviđa mi se" povezuje korisnike istog interesa, opcija "ne sviđa mi se" korisnike bi samo podijelila u grupe. Ukratko, Facebook nikad neće uvesti takvu opciju jer bi narušila vezu kompanije s brendovima, medijima i drugim kompanijama, a to su grupe od ključne važnosti za web promet i prihode.

24.07.2010. 18:41:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh