« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KAO U PAKLU

Fantastična erupcija najdubljeg morskog vulkana

POGLEDAJTE VIDEO - Nevjerojatna snimka prikazuje najdublju morsku erupciju u Tihom oceanu ikad snimljenu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

podzemni vulkan

,

erupcija

Na snimci je podzemni vulkan West Mata koji se nalazi oko 200 kilometara od Samoe. Američka automatizirana podmornica Jason zaronila je dublje od 1100 metara kako bi snimila erupciju u visokoj rezoluciji. Podmornica je osim toga snimila i mikrobe te račiće koji plivaju u  kiselinskoj vrućoj vodi.

˝To je nevjerojatan okoliš. Imate lavu temperature 1400 stupnjeva Celzijusa koja proizvodi kiselinske tekućine, no mikrobi svejedno opstaju u takvom okolišu. Magmini plinovi osiguravaju energiju za mikrobe, a mikrobi energiju za račiće˝, objašnjava oceanograf Joseph Resing.

Podzemni vulkan West Mata dugačak je oko 9, a širok 6 kilometara. Baza mu je oko 3 kilometra u dubinu. Stvara tzv. stvara boninitsku lavu za koju se vjeruje da je jedna od najužarenijih vrsta lava na svijetu, a temperature se mogu usporediti samo s izumrlim vulkanima starijim od milijun godina.

Lava se nakon izlaska iz vulkanskog grotla odmah smrzavala, a crne su stijene padale na morsko dno. Robotska je podmornica plutala nedaleko od samog kratera prikupljajući uzorke lave i plinova te snimala zvukove eksplozija.

Znanstvenici, koji su punih 25 godina pokušavali snimiti podvodnu erupciju, sada se nadaju da će slike, podaci i uzorci, dobiveni ovom ekspedicijom, otkriti nove informacije o stvaranju zemljine kore.

18.12.2009. 14:05:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh