Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2009. 14:05:05
KAO U PAKLU

Fantastična erupcija najdubljeg morskog vulkana

POGLEDAJTE VIDEO - Nevjerojatna snimka prikazuje najdublju morsku erupciju u Tihom oceanu ikad snimljenu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Na snimci je podzemni vulkan West Mata koji se nalazi oko 200 kilometara od Samoe. Američka automatizirana podmornica Jason zaronila je dublje od 1100 metara kako bi snimila erupciju u visokoj rezoluciji. Podmornica je osim toga snimila i mikrobe te račiće koji plivaju u  kiselinskoj vrućoj vodi.

˝To je nevjerojatan okoliš. Imate lavu temperature 1400 stupnjeva Celzijusa koja proizvodi kiselinske tekućine, no mikrobi svejedno opstaju u takvom okolišu. Magmini plinovi osiguravaju energiju za mikrobe, a mikrobi energiju za račiće˝, objašnjava oceanograf Joseph Resing.

Podzemni vulkan West Mata dugačak je oko 9, a širok 6 kilometara. Baza mu je oko 3 kilometra u dubinu. Stvara tzv. stvara boninitsku lavu za koju se vjeruje da je jedna od najužarenijih vrsta lava na svijetu, a temperature se mogu usporediti samo s izumrlim vulkanima starijim od milijun godina.

Lava se nakon izlaska iz vulkanskog grotla odmah smrzavala, a crne su stijene padale na morsko dno. Robotska je podmornica plutala nedaleko od samog kratera prikupljajući uzorke lave i plinova te snimala zvukove eksplozija.

Znanstvenici, koji su punih 25 godina pokušavali snimiti podvodnu erupciju, sada se nadaju da će slike, podaci i uzorci, dobiveni ovom ekspedicijom, otkriti nove informacije o stvaranju zemljine kore.

18.12.2009. 14:05:05
http://metro-portal.hr/fantasticna-erupcija-najdubljeg-morskog-vulkana/28859/