« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BEZ PROBLEMA

5 savjeta za ugodan let avionom

Letenje avionom, pogotovo na daleke destinacije, često nije najugodnije, zato pogledajte kako si let možete olakšati

avion putovanje
avion putovanje (Shutterstock)
Više o

putovanje

,

godišnji odmor

,

avion

Nutricionistica Michele Kingston donosi vam pet izvrsnih savjeta kako da vam godišnji odmor počne čim sjednete u avion.

1. Dovoljno vode  

Zrak koji kruži u avionu može uzrokovati glavobolje, suha usta i kožu i smanjiti razinu vaše energije. Zato se pobrinite da ste dovoljno hidratizirani prije polijetanja, a svakih sat vremena popijte čašu vode. Alkohol i kofein svedite na minimum.

2. Kretanje

Dugo sjedenje u avionu može uzrokovati lošu cirkulaciju, zbog čega vam mogu nateknuti gležnjevi, a u ekstremnim slučajevima može doći i do tromboze vena. Zato prije ukrcaja barem 15 minuta hodajte po zračnoj luci (možete obići trgovine), a svakih sat vremena u avionu nekoliko minuta prošećite. Kad sjedite, možete vrtjeti gležnjevima ili podizati koljena s petama prema gore i nožnim prstima koji se odupiru od tla. 

>> Zašto je godišnji odmor dobar za naše zdravlje?

3. Jak imunitet 

Avioni su savršeni za ''hvatanje'' prehlade, zato je važno imati dobar imunitet. Dva tjedna prije puta uzimajte multi-vitamine, minerale i probiotike, kao i tjedan dana nakon povratka s putovanja. Jedite najmanje tri obroka povrća i dva obroka voća dnevno.

4. Vremenska razlika 

Čim sjednete u avion namjestite sat na vrijeme vaše destinacije. Tako ćete vaš tjelesni sat odmah početi privikavati na novu vremensku zonu i lakše ćete prebroditi vremensku razliku.

5. Napunite se 

Obroci tijekom leta uglavnom su neukusni ili su pretjeranih cijena. Ipak, ako obrok preskočite, satima nećete ništa jesti i oslabjet ćete. Stoga sami pripremite ukusan i zdrav obrok - sendvič od punozrnatog peciva, orahšaste plodove ili voće. Pojedite nešto svakih nekoliko sati kako biste osigurali normalnu razinu šećera u krvi i stigli na odredište zdravi i zadovoljni.

Piše: Romina N McGuinness/MWN
22.08.2010. 16:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh