« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZELENA LISTA

Varšavska: Specijalci u borbi s lepezama brutalno ponizili demokraciju

Ako nitko od nadležnih struktura nije u stanju obraniti javni interes i skrbiti za javnZelenoj listi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Cvjetni trg

,

prosvjed

,

Zelena lista

,

Vlasta Toth

,

Varšavska

Zelena lista smatra da je hapšenjima mirnih prosvjednika u Varšavskoj ulici u akciji koju su nazvali "specijalci protiv lepeza" još jednom "ponižena demokracija - brutalno, bezobzirno i bezrazložno".

>> Varšavska: Privedeno više od 100 ljudi

"Uz upotrebu jakih snaga specijalne policije stopedesetorici građana i građanki uskraćeno je pravo na izražavanje mirnog protesta protiv uzurpacije pješačke zone koja ne pripada ni razvojniku Horvatinčiću ni gradonačelniku Bandiću - već građanima", stoji u priopćenju koje je kasno sinoć uputila supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth.

>> Karamarko cinično: Ma kakva uporaba sile

Dodaje se da, ako nitko od nadležnih struktura nije u stanju obraniti javni interes i skrbiti za javno dobro onda to moraju sami građani što se, ističe se, jučer dogodilo na asfaltu Varšavske i Gundulićeve. Takav pokušaj građanskog samoorganiziranja spriječen je pak upotrebom specijalaca pod šljemovima, naoružanih palicama i svim ostalim rekvizitima.

"Bilo je apsurdno i groteskno gledati kako specijalci u punoj ratnoj spremi unose u 'maricu' gospođe s lepezama u rukama - kao da su zadnje kriminalke", stoji u priopćenju.

Podsjeća se da su svi uhapšenici, među kojima i Vlasta Toth i desetak članova i članica Zelene liste, dobili pri izlasku iz pritvora papir kojim im se tijekom sljedećih osam dana zabranjuje prolaz kroz Varšavsku ulicu, od Cvjetnoga do Frankopanske te kroz Gundulićevu, od Ilice do Masarykove.

To pak znači, dodaje se, da uhapšenici ne mogu prići ni Ustavnom sudu RH koji je u toj zoni zabrane prolaza. Zelena lista traži da ostavke podnesu gradonačelnik Milan Bandić i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karmarako te poziva "novih 150 Zagrepčana da danas sjednu na kolnik ispred Varšavske i tako zamijene onih 150 koji to ne mogu učiniti sljedećih osam dana". (hina/metro-portal)

16.07.2010. 07:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    16.07.2010. 08:45
    hehe, kako su ljudi naivni, misle da žive u demokraciji, a zapravo žive u oligarhiji u kojoj bogatuni stvaraju i vode politiku, te imaju svoje plaćenike, vojsku i policiju za slučaj da se građani (čitaj: robovi) pobune :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh