« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SKUPLJANJE DOJMOVA

Varšavska - neka se više nikad ne ponovi!

Javnost je ogorčena jučerašnjim zbivanjima u Varšavskoj ulici koja je brutalno razorena u sklopu projekta Hoto grupe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Zinaja/MedijskaMreža)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

policija

,

uhićenja

,

radovi

,

varšavska prosvjed

,

PEN centar

,

palmino srce

Zagrebačka policija jučer je od pet sati do 22 sata privela 151 osobu prilikom pružanja asistencije Gradskom uredu za prostorno uređenje zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji Varšavske ulice u središtu Zagreba.

>> Karamarko cinično: Ma kakva uporaba sile

Policija navodi da su svi privedeni zbog pružanja pasivnog otpora i da su nakon prekršajne obrade svima, osim onima koji stanuju ili rade u Varšavskoj kao mjere opreza izdane mjere zabrane posjećivanja Varšavske ulice. Privođenja su počela jučer rano ujutro, kad je policija privela petoricu aktivista koji su prvi došli na mjesto planirane gradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici i tijelima pokušali spriječiti ulazak mehanizacije u taj prostor.

>> Varšavska: Privedeno više od 100 ljudi

Ondje su radnici "Zrinjevca" jučer oko 5 sati počeli sječu drveća. Nakon toga broj privedenih je rastao iz sata u sat. Policija je aktiviste koji su pružali otpor unosila u vozila i privodila na prekršajne obrade po policijskim postajama.

Hrvatski centar PEN-a izrazio je ogorčenost zbog represivnih postupaka prema prosvjednicima koji na primjeru Varšavske ulice uz veliku potporu nastoje obraniti javni interes od interesa pojedinaca. Prizor posječenih stabala i velikog broja naoružanih specijalaca ostat će dojmljiv simbol nadmenosti i nebrige za volju građana, stoji u priopćenju koji za Hrvatski centar PEN-a uputila Nadežda Čačinović.

>> Varšavska je simbol borbe za javni interes

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) također je današnjim priopćenjem izrazilo javni prosvjed, istaknuvši kako su zgroženi i ogorčeni nasiljem koje se 15. srpnja dogodilo u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

>> Varšavska: Specijalci u borbi s lepezama brutalno ponizili demokraciju

U Varšavskoj ulici je brutalno razorena pješačka zona, a policija je zlostavljala aktiviste nevladinih udruga Zelene akcije (ZA) i Pravo na grad te građane koji su im se pridružili u prosvjedu, navodi se u priopćenju. DPUH ističe da podupire te udruge, osuđuje nasilje te traži da se inicijatori nasilja pozovu na odgovornost i snose za to posljedice te da se to više nikad ne smije dogoditi, ni u Zagrebu niti igdje u Hrvatskoj. Također se pitaju zašto iza upitnog privatnog projekta "Hoto grupe" tako odrješito stoje gradska i državna vlast te zašto su sramotnim skandalom stavili na kocku demokratski identitet hrvatskog društva i nanijeli mu neprocjenjivu štetu sada kad se približava ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Društvo povjesničara umjetnosti upozorava i kako su slike nasilja za nekoliko sati obišle čitav svijet, kaže se u priopćenju i dodaje da je uzrok tom skandalu iznuđen početak gradnje rampe za podzemnu garažu privatnog objekta. Po njihovu mišljenju korist i profit od garaže uživat će isključivo privatni investitor Hoto grupa, a grad Zagreb tomu pridonosi velikom i skupom građevinskom intervencijom, smatraju u Društvu. Podsjećaju i kako se protiv projekta potpisom izjasnilo 57.000 građana, a aktivnim sudjelovanjem u višemjesečnoj kampanji "Ne damo Varšavsku" gotovo čitava zagrebačka intelektualna, kulturna i umjetnička elita.

>> Prosvjednici blokirali ulaz zastupnicima u Staru gradsku vijećnicu

Državno odvjetništvo zatražilo je provjeru određenih postupaka koji su rezultirali suglasnostima, s time da se gradnja obustavi, stoji u priopćenju i zaključuje kako je ignorirajući DORH, gradska uprava uz pomoć policije počela gradnju primjenom brutalnog nasilja prema ljudima, ulici i gradu. (hina/metro-portal)

16.07.2010. 14:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh