« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZELENA AKCIJA

Počela sječa drveća u Varšavskoj, uhićeni Celakoski i Raukar!

GALERIJA: Jedan stanar je uhićen jer je pokušao spriječiti siječu a grupa aktivista sprječava ulaz kamiona u Varšavsku ulicu koja je čitava ograđena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro portal)
Više o

prosvjed

,

Zelena akcija

,

Zrinjevac

,

Tomislav Tomašević

,

uhićenja

,

Varšavska

,

16. svibnja

Zagrebačka policija izvijestila je da je jutros privela pet osoba zbog pružanja pasivnog otpora prilikom početka radova u Varšavskoj ulici.

Policija navodi da je jutros pružala asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice. Asistencija je pružena sukladno zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, temeljem zahtjeva mjerodavnog državnog tijela s obzirom na to da se opravdano očekivalo pružanje otpora, priopćila je policija.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević kazao je da je policija uhitila aktiviste koji su jutros prvi došli na mjesto planirane gradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici gdje su radnici Zrinjevca jutros oko 5 sati započeli sa siječom drveća. Aktivisti su uhićeni prilikom blokiranja ulaska mehanizacije u Varšavsku ulicu, a među njima su glumica Urša Raukar i koordinator udruge Pravo na grad Teodor Celakoski, rekao je Tomašević.Tomašević ističe da udruge nastavljaju s aktivnostima iako su radnici Zrinjevca već uklonili drveće iz Varšavske ulice, koja je, kaže, još uvijek blokirana i osigurava ju više od sto policajaca.

Tomašević kaže da su prije dva dana zatražili od zagrebačke Gradske skupštine, koja kontrolira skupštinu Zagrebačkog holdinga da njihove tvrtke, poput Zrinjevca ne sudjeluju u radovima u Varšavskoj. "Danas se to dogodilo, Zrinjevac je uklonio drveće i za to je odgovorna gradska vlast", kazao je Tomašević.

>> Varšavska je simbol borbe za javni interes

Osim gradske, Tomašević smatra da je politički odgovorna i državna vlast. Drži da nije moguće da jedan dio policije provodi kriminalističku obradu zbog štetnog ugovora u Varšavskoj po nalogu Državnog odvjetništva, a drugi dio policije osigurava početak radova u Varšavskoj.

>> Prosvjednici blokirali ulaz zastupnicima u Staru gradsku vijećnicu

U priopćenju koje povodom zbivanja u Varšavskoj na svojim internetskim stranicama objavila PU zagrebačka stoji sljedeće:

"Obavještavamo vas da su u četvrtak, 15. srpnja u jutarnjim satima u Varšavskoj ulici u Zagrebu, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke pružili asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice. Asistencija je spomenutom Gradskom uredu pružena sukladno članku 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, odnosno policija je postupala temeljem pisanog zahtjeva mjerodavnog državnog tijela obzirom da se prilikom provođenja radnje opravdano očekivalo pružanje otpora. Radi pružanja pasivnog otpora čime su onemogućavali provođenje službene radnje, u službene prostorije dovedeno je pet osoba."

15.07.2010. 07:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh