« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
TEROR

Počeli radovi u Varšavskoj uz jako policijsko osiguranje!

VIDEO/GALERIJA: Nakon jutrošnje sječe stabala i uklanjanja rasvjetnih stupova radovi na izgradnji podzemne garaže u Varšavskoj službeno su započeli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro portal/Infopunkt.tv)
Više o

Hoto grupa

,

uhićenja

,

podzemna garaža

,

Varšavska

,

projekt cvjetni

Uz sav trud i nastojanja aktivista da do toga ne dođe, danas su i u formalnom obliku započeli radovi u Varšavskoj ulici na Cvjetnom trgu gdje Hoto grupa (predsjednik Uprave Tomo Horvatinčić) namjerava napraviti ulaz u podzemnu garažu.

Podsjetimo, jutros oko pet sati radnici gradskog poduzeća Zrinjevac započeli su sa sječom drveća u toj zagrebačkoj ulici. Oko 200-ak pripadnika policije blokira to područje, automobili ne mogu prolaziti dalje od Masarykove. Varšavska je blokirana gotovo sa svih strana, od počevši od Gundulićeve ulice pa sve do kina Europa.

Zbog pružanja pasivnog otpora i pokušaja da se spriječe sječa i ulazak mehanizacije i kamiona u Varšavsku ulicu, koja je usput rečeno čitava ograđena, uhićeno je pet osoba među kojima su i Teodor Celakoski iz Prava na grad te glumica Urša Raukar.

Aktivisti su pozvali građane da što prije dođu u Varšavsku i pruže im potporu uz napomenu kako imaju dozvolu za javno okupljanje.

Trenutno je cijelo gradilište opkoljeno policijom, unutra se puštaju teški strojevi i kamioni koji uklanjaju ploče kako bi mogli početi kopati rampu. Oko stotinjak prosvjednika blokirano je u uskom crijevu između kina Europa i Gundulićeve i ne mogu proći kordon policije. Započelo je i preusmjeravanje prometa Gundulićevom obaveznim skretanjem u Masarykovu, jer policijska blokada gradilišta proteže se cijelom širinom ulice.

Policija navodi da je jutros, kada je uhićeno petoro prosvjednika, pružala asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice. Asistencija je pružena sukladno zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, temeljem zahtjeva mjerodavnog državnog tijela s obzirom na to da se opravdano očekivalo pružanje otpora, priopćila je policija.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije ističe da udruge nastavljaju s aktivnostima. Tomašević podsjeća da su prije dva dana zatražili od zagrebačke Gradske skupštine, koja kontrolira skupštinu Zagrebačkog holdinga da njihove tvrtke, poput Zrinjevca ne sudjeluju u radovima u Varšavskoj.

"Danas se to dogodilo, Zrinjevac je uklonio drveće i za to je odgovorna gradska vlast", kazao je Tomašević.

Osim gradske, Tomašević smatra da je politički odgovorna i državna vlast. Drži da nije moguće da jedan dio policije provodi kriminalističku obradu zbog štetnog ugovora u Varšavskoj po nalogu Državnog odvjetništva, a drugi dio policije osigurava početak radova u Varšavskoj.                                                         

"Nemaju oni toliko marica koliko ima nezadovoljnih građana", kaže Tomašević. Glumac Vili Matula optužuje SDP grada Zagreba, a posebno predsjednika Gradske skupštine Borisa Šprema da rade predstavu u kojoj uhićuju nedužne ljude, dok pravi kriminalci ostaju na slobodi.

15.07.2010. 10:05:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh