« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SVE POD JEDAN KROV

Zagrebačkim stanovima upravljat će menadžeri?

Mnogi Zagrepčani ne znaju tko im upravlja zgradom, a postoji treba taj posao preuzmu menadžeri nekretnina

Zagreb
Zagreb (Wikipedia)
Više o

Zagreb

,

stanovi

,

nekretnine

,

gradski stanovi

,

novi stanovi

Pitanje je kada će doći vrijeme da se više ne brinemo o instalacijama, računima, komunalijama u svojoj kući ili stanu.

Jedna tvrtka već sada u svojoj ponudi ima ovo: upravljamo i održavamo vašu zgradu, dogovaramo električare i vodoinstalatere, sređujemo vaše račune i provodimo knjigovodstvo ulaznih i izlaznih troškova, obavještavamo vaše odvjetnike, 24 sata dežuramo radi hitnih usluga...

Polako stižu tvrtke tog tipa, koje su se ugledale na zapadnu praksu. Neki si takav luksuz mogu i danas priuštiti za individualnu kuću, ali ako živite u zajedničkoj zgradi, jednom će vam dobar menadžer za nekretninu i njezino održavanje biti gotovo bitan kao i menadžer u tvrtki: što više komfora sa što boljom organizacijom i što nižim troškovima.

Ipak, bivša dugogodišnja predsjednica udruge Upravitelj Brankica Dejanović drži da je još rano za privatne menadžere.

"Ne možemo pobjeći od stečevina Europske unije, ali zasad za to nema uvjeta. Morate znati da u Hrvatskoj 90 posto stambenog fonda nije upisano u zemljišne knjige i proći će još barem 4-5 godina da se odradi etažiranje i upisivanje u gruntovnicu, što zakon nalaže, pa će se tek tada moći masovnije sklapati ugovori s menadžerima upravljanja nekretninama", kaže Brankica Dejanović.

Kad je o Zagrebu riječ, pokazala je anketa, mnogi ne znaju tko im upravlja zgradom, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo ili neka druga tvrtka.

"Živim u zgradi. Ne znam tko njome upravlja, ali je gospođa koja vodi brigu o tomu OK", tako je odgovorio jedan naš sugovornik iz ankete, a manje-više u tom su smislu i ostali odgovori jer stanari uglavnom nemaju jasan ugovorni i poslovni odnos s upraviteljem zgrade u kojoj žive, nego je to neka tamo "gospođa".

No, ima i onih koji misle da bi sve trebalo ići "pod jedan krov", da svim kućama u gradu upravlja jedna gradska ustanova ili čak država.

Čitajte Online-Zagreb.hr Stanovima će upravljati menadžeri nekretnina?

14.07.2010. 18:07:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh