« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NE DAMO VARŠAVSKU

Varšavska je simbol borbe za javni interes

Proglasom "Ne damo Varšavsku" traži se od ustanova da uvaže stavove građana i sprijeće devastaciju javnog prostora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Zinaja/MM)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Tomislav Horvatinčić

,

Cvjetni prolaz

,

Varšavska

,

Veliki božićni sajam knjiga

,

Kelly Tisdale

Inicijativa Pravo na grad i Zelena akcija objavile su danas u Zagrebu proglas "Ne damo Varšavsku" kojim, kako navode, slučaj Varšavske stavljaju u kontekst cijele Hrvatske.

Proglas je dosad podržalo stotinjak javnih osoba, među njima akademici Vlatko Silobrčić i Branko Despot, glumci Rene Medvešek i Urša Raukar, pjevačica Mirela Priselac - Remi iz grupe Elemental te povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević i umjetnica Sanja Iveković koji su na mjestu planirane gradnje podzemne garaže u Varšavskoj objasnili zašto podržavaju proglas.

Potpisnici proglasa traže od ustanova da počnu uvažavati stavove građana i spriječe uzurpaciju javnog prostora, uništavanje kulturne baštine i prirodnih dobara u Hrvatskoj. Proglas stavlja čitavu kampanju u širi kontekst jer nije riječ o jednoj ulici već o praksi koja se događa u cijeloj Hrvatskoj, rekao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

On smatra da njihovu kampanju ne podržava tek manja skupina ljudi koja se buni devastaciji pješačke zone u Varšavskoj ulici jer je, kaže, prije nekoliko godina sakupljeno preko 54.000 potpisa protiv javnih garaža u gradskom središtu.

>>Prosvjednici blokirali ulaz zastupnicima u Staru gradsku vijećnicu

Također, dodao je, ispitivanje javnog mjenja, koje je proveo GfK, pokazuje da većina građana podržava njihove aktivnosti i protivi se devastaciji pješačke zone u Varšavskoj. Raukar je rekla da se njihovom kampanjom Varšavska izdigla kao simbol borbe za javni prostor i javni interes.

Teodor Celakoski iz inicijative Pravo na grad kazao je da proglasom započinju krug aktivnosti na nacionalnoj razini, da se iduće godine namjeravaju usmjeriti na nove slučajeve slične onom u Varšavskoj i da će raditi na tome da se u Hrvatskoj pitanje javnog dobra postavi kao temeljno političko pitanje.

"Nećemo dozvoliti da ovakva pitanja budu trećerazredna, kao što političke elite pokušavaju tu stvar prezentirati", rekao je Celakoski, dodavši da će se baviti privatizacijom javnog dobra, "otimačinom" javnog prostora, uništavanjem voda i šuma.

Akademik Silobrčić rekao je da je u današnjim društvima, koja su sve složenija, uloga građanskih inicijativa neizmjerno važna. To vrijedi za cijeli svijet, a posebno za Hrvatsku u kojoj, kaže, ni jedna institucija ne funkcionira kako treba pa su civilne udruge nužne kao korektiv, zaključio je Silobrčić.

Akademik Despot rekao je da stoji nad otvorenim grobom rodnog grada. Anonimna, lažna nepravedna moć koja ubija čovjeka i narode i čitav svijet a zovu je kapital, kazao je Despot.

14.07.2010. 16:23:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh