« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
AVIONI U GARAŽAMA

Vulkanski pepeo i dalje paralizira zračni promet

Procjenjuje se da je 5000 do 6000 letova otkazano u četvrtak u europskom zračnom prometu

(Getty Images)
Više o

vulkanski pepeo

,

Island

,

zračni promet

,

vulkan erupcija

Zračni promet i dalje je paraliziran na sjeveru Europe zbog pepela koji izbacuje vulkan na Islandu, što je u četvrtak izazvalo zatvaranje zračnog prostora Irske, Velike Britanije, Danske, Švedske, Nizozemske i Belgije, a promet je poremećen i u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Stotine tisuća putnika blokirane su u zračnim lukama, a očekuje se da će najveći dio zračnog prostora u sjevernoj Europi ostati zatvoren najmanje do petka poslijepodne.

Europska organizacija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol objavila je da bi ti poremećaji "mogli trajati dva dana", a sve ovisi "o načinu kretanja oblaka pepela s Islanda".

Organizacija procjenjuje da je 5000 do 6000 letova otkazano u četvrtak u europskom zračnom prometu koji prosječno bilježi približno 21.000 letova dnevno.

Polovica letova između Sjeverne Amerike i Europe trebala bi biti otkazana u petak, upozorio je Eurocontrol.

Na Islandu su stručnjaci upozorili da bi vulkanska erupcija, druga u manje od mjesec dana, mogla trajati najmanje nekoliko tjedana.

Stručnjaci navode da bi vulkanska prašina mogla izazivati probleme u zračnom prometu sljedećih šest mjeseci ako erupcija potraje još neko vrijeme. Međutim, čak i kratkotrajni prekid prometa mogao bi imati znatan negativan utjecaj na financijsko poslovanje zrakoplovnih tvrtki, koje su tek počele izlaziti iz recesije.

Iz vulkana kod ledenjaka Eyjafjallajoekulla, oko 120 kilometara istočno od islandskoga glavnog grada Reykjavika, pepeo leti šest kilometara uvis i prijetnja je zrakoplovnim motorima te smanjuje vidljivost.(hina/metro-portal)

16.04.2010. 09:27:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh