« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
65 GODINA

Sukobi neonacista i ljevičara na obilježavanju bombardiranja Dresdena

U njemačkom Dresdenu obilježava se godišnjica savezničkog bombardiranja koja svake godine okuplja neonaciste

(Getty Images)
Više o

neonacisti

,

Dresden bombardiranje

,

ljevičarski aktivisti

,

savezničko bombardiranje

Više od tisuću neonacista okupilo se u subotu početkom popodneva u Dresdenu na obilježavanju 65. godišnjice savezničkog bombardiranja grada, a istodobno oko 10 tisuća ljevičarskih aktivista ljudskim lancem pokušava blokirati njihov tradicionalni "pogrebni marš".

Oko 10 tisuća ljudi uspjelo je blokirati prilazne ceste do mjesta okupljanja neonacista, rekao je glasnogovornik antifašističke organizacije "Dresden bez nacista".

Akcije blokada prometnica između glavnog kolodvora i četvrti Dresden-Neustadt uzrokovao je to da neonacistički mimohod nije tako bio brojan kao prethodnih godina, ocijenio je glasnogovornik. U gradu se danas očekivalo najmanje 6,5 tisuća desničarskih ekstremista, a zasad ih je stiglo oko 1300.

Policijske snage izuzetno su brojne kako bi se spriječili eventualni sukobi ljevičara i neonacista.

Svake godine u vrijeme obilježavanja savezničkog bombardiranja grada u Dresenu se okuplja najveći broj njemačkih neonacista na tradicionalni pogrebnom maršu u počast žrtvama.

Britanski i američki bombarderi u noći su s 13. na 14. veljače 1945. pretvorili Dresden u prah i pepeo. Područje veličine 12 kvadratnih kilometara bilo je potpuno uništeno. Od središta "Venecije na Labi", prepunog renesansnih i baroknih građevina, nije ostalo ništa.

Godine 2008. posebni odbor je utvrdio da je u bombardiranju poginulo oko 25 tisuća ljudi, što je puno manji broj od ranijih pretpostavki od 135 tisuća mrtvih ili nacističke propagandne tvrdnje da je žrtava 200 tisuća. (hina/metro-portal)

13.02.2010. 17:40:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh