« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Poplave u Indiji odnijele stotine života

Najgore poplave u pola stoljeća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Indija

,

poplave

,

prirodna katastrofa

,

monsun

Prema najnovijim službenim podacima o najgorim poplavama u Indiji u zadnjih pola stoljeća, samo tijekom posljednja dva tjedna poginulo je oko stotinu osoba, a u ponedjeljak navečer agencije su izvijestile kako se 15 osoba utopilo tijekom evakuacije čamcima iz ugroženih dijelova.

Sinoćnje žrtve poplava stradale su kada su se dva čamca kojima su ih spasioci pokušali evakuirati prevrnula, a snažne struje odnijele su iscrpljene ljudi, među kojima je bilo i djece, izvijestio je tajnik regionalnog ogranka za prirodne katastrofe, Prataya Amrit.

Najmanje pola milijuna unesrećenih evakuirano je iz indijske države Bihar, no oko 400.000 još uvijek ih je ostalo u poplavljenim područjima, očekujući pomoć.

Od lipnja je samo u državi Uttar Pradesh, u kojoj živi oko 180 milijuna ljudi, u poplavama poginulo najmanje 700 osoba.

Svake godine u razdoblju od lipnja do rujna, u sjevernom i istočnom dijelu podkontinenta monsunske kiše uzrokuju poplave, pri čemu čitava sela budu poplavljena i zbrisana s lica zemlje.

No, zbog globalnog zatopljenja, objašnjavaju stručnjaci, poplave su sve obilnije, a broj mrtvih sve veći. 2007. bila je jedna od najtežih godina do sada. Tada je poginulo više 2.200 ljudi, a deseci milijuna ostali su bez domova. (HINA)

02.09.2008. 11:41:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh