« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Policija rastjerala prosvjed u Ingušetiji

Povod je ubojstvo novinara Magomeda Jevlojeva

Okupljanje prosvjednika tokom jučerašnjeg dana
Okupljanje prosvjednika tokom jučerašnjeg dana (AFP)
Više o

prosvjed

,

Magomed Jevlojev

,

www.ingushetiya.ru

,

Ingušetija

Više od 800 policajaca pozvano je u utorak rano ujutro kako bi rastjerali prosvjede u južnoj ruskoj republici Ingušetiji organizirane povodom smrti Magomeda Jevlojeva, glasnog kritičara regionalne prokremaljske vlade, javljaju ruski mediji.

Oko 200 prosvjednika okupilo se u Nazranu, najvećem gradu Ingušetije, kako bi odali počast Jevlojevu, novinaru i vlasniku zabranjene internet stranice www.ingushetiya.ru, koji je ustrijeljen u glavu u nedjelju dok ga je policija vozila u policijsku postaju na ispitivanje.

Prosvjednici su zatražili ostavku predsjednika Ingušetije Murata Zjazikova, kojeg podupire Kremlj. Policajci su pucali u zrak u znak upozorenja i koristili su palice kako bi rastjerali prosvjede. Zasad nema podataka o ozlijeđenima.

Jevlojev je uhićen u nedjelju po dolasku u zračnu luku u Ingušetiji, a policija tvrdi da je ubijen u tragičnoj nesreći kada je "pištolj jednog od policijskih časnika slučajno ispalio metak koji je pogodio Jevlojeva u glavu".

Oporba i skupine za ljudska prava ne vjeruju u policijsku verziju njegove smrti.

Odvjetnik stranice www.ingushetiya.ru Kaloj Ahilgov rekao je da je policija dočekala Jevlojeva na aerodromu kad je izlazio iz zrakoplova kojim je doletio u Ingušetiju, uvela ga u automobil volgu i odvezla u nepoznatom smjeru.

"Pucali su mu u sljepoočnicu dok su ga vozili. Izbacili su ga iz automobila nedaleko od bolnice", rekao je odvjetnik. "Nakon što je primijećen, hitno je prebačen u operacijsku salu i tamo je umro", pojasnio je.

Jevlojev je jedan od najpoznatijih novinara koji su ubijeni nakon ubojstva novinarke Ane Politikovskaje u Moskvi 2006., i njegova je nasilna smrt izazvala osudu njegovih kolega. (HINA)

02.09.2008. 11:45:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh