« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
FINSKA

Policijska istraga o aktivnostima Patrije u Hrvatskoj

Suradnjom Finske, Slovenije i Austrije već je uhićeno nekoliko osoba među kojima i bivši predsjednik uprave Patrije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Helsinki

,

Janez Janša

,

EADS

,

Patrija

,

afera Patria

,

oklopna vozila

,

Kaj-Erik Bjoerkqvist

Finska policija pokrenula je istragu za korupciju glede aktivnosti finske tvrtke Patrije u Hrvatskoj, javila je u srijedu agencija AFP iz policijskih izvora u Helsinkiju, dok nadležne hrvatske institucije zasad nisu željele ništa komentirati.

"Aktivnosti Patrije u Hrvatskoj predmet su istrage", izjavio je glavni inspektor Finskog ureda za istraživanje Kaj-Erik Bjoerkqvist kako prenosi AFP.

Finski proizvođač oružja, već umiješan u korupcijske skandale s nabavom oružja u Sloveniji i Egiptu, potpisao je 2007. ugovor vrijedan 112 milijuna eura s hrvatskom vladom za isporuku 84 oklopna vozila, ali Bjoerkqvist nije želio potvrditi da je taj posao predmet policijske istrage.

Patria, kojoj je većinski vlasnik sa 73 posto udjela finska država, dok preostalih 73 posto vlasničkog udjela ima europski konzorcij EADS, odbila je komentirati informaciju o otvaranju policijske istrage, javio je AFP.

Tvrtka je već u svibnju 2008. bila predmetom odvojenih istraga finske policije u vezi s ugovorima s Egiptom i Slovenijom, gdje je bila osumnjičena za podmićivanje odgovornih osoba, uključujući i tadašnjeg slovenskog premijera (Janeza Janšu), kako bi dobila posao oko isporuke oružja.

Suradnjom Finske, Slovenije i Austrije u tom pitanju omogućeno je uhićenje nekolicine osoba, među kojima i bivšeg predsjednika uprave te direktora marketinga Patrije. Istraga o događajima u Sloveniji trebala bi biti završena ove jeseni, rekao je Bjoerkqvist, a ta zemlja, po tvrdnjama tamošnjeg tiska, želi poništiti ugovor za kupnju oklopnih vozila vrijedan 278 milijuna eura zbog navodnih kašnjenja i problema s kakvoćom proizvoda. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 16:30:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh