« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SPORNI POKLON

Naomi Campbell svjedočit će u Haagu

Svjedočenje manekenke Naomi Campbell na suđenju bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru, optuženom za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, odgađa se za 5. kolovoza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Naomi Campbell

,

Den Haag

,

svjedočenje

Suci SCSL-a "odobrili su zahtjev Naomi Campbell da se njezino svjedočenje na suđenju Charlesu Tayloru odgodi za 5. kolovoza 2010.", ističe u priopćenju Solomon Moriba, glasnogovornik SCSL-a. 

Tužiteljstvo želi da Campbell da iskaz o "krvavom dijamantu" koji joj je Taylor navodno darovao 1997. nakon večere koju je priredio južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, a na kojoj su bili i manekenkina agentica Carol White i američka glumica Mia Farrow.

Taylor je 14. siječnja odlučno opovrgnuo da je dijamant darovao manekenki koja je javno izjavila da ne želi biti umiješana u tu aferu.

Bivši liberijski predsjednik odbacuje odgovornost po jedanaest točaka optužnice, među kojima za ubojstva, silovanje i vrbovanje djece u vojsku tijekom građanskog rata u Sijera Leoneu između 1991. i 2001., u kojemu je poginulo 120.000 ljudi, a tisuće su osakaćene.

Suđenje mu je iz Feetowna premješteno u Den Haag kako bi se spriječila mogućnost destabilizacije regije. Krvavim dijamantima naziva se drago kamenje koje se iskopa u ratnoj zoni i koristi za nabavu oružja. (hina/metro-portal)

26.07.2010. 13:46:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh