« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BALKANSKO PRAVOSUĐE

Mirjana Marković može se slobodno vratiti u Srbiju

Tjeralica za udovicom Slobodana Miloševića bit će ukinuta 13. listopada zbog zastarjelosti kaznenog gonjenja

Mirjana Marković
Mirjana Marković (Cropix)
Više o

Mirjana Marković

,

Slobodan Milošević

,

iperit

Tjeralica za suprugom bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, Mirjanom ''Mirom'' Marković, optuženom u Srbiji za kazneno djelo nezakonitog posredovanja, bit će ukinuta 13. listopada zbog zastarjelosti kaznenog gonjenja, nakon čega se ona slobodno može vratiti u Srbiju, piše beogradski "Press".

U izjavi tom dnevniku njezin pravni zastupnik Zdenko Tomanović tvrdi da, što se tiče srbijanskog pravosuđa, ona nakon tog datuma postaje slobodna žena te da tjeralica za njom mora biti povučena. "Apsolutna zastarjelost kaznenog gonjenja nastupa 13. listopada ove godine. Poslije tog datuma ona mora biti skinuta s tjeralice", ističe Tomanović koji ocjenjuje da je čitav proces protiv Mire Marković "podsmijavanje i logici i pravu".

Okružno javno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je 2002. optužnicu protiv Mirjane Marković zbog kaznenog djela nezakonitog posredovanja. Ona je tada optužena da je nezakonito utjecala da se dadilji njenog unuka dodijeli državni stan, podsjeća "Press" te ističe da, unatoč bombastičnim najavama, Marković nikada nije optužena za bilo koje drugo, ozbiljnije kazneno djelo. Marković je 2003. napustila zemlju.

"Press" podsjeća da je proteklog tjedna, također zbog zastarjelosti, kaznene odgovornosti za premlaćivanje člana negdašnjeg pokreta "Otpor", usmjerenog na svrgavanje Slobodana Miloševića, oslobođen Miloševićev sin Marko, te dodaje kako bi se Mira i Marko već sredinom listopada bez ikakve bojazni mogli vratiti u Srbiju.

Pozivajući se na izvor u tužiteljstvu, koji je inzistirao na anonimnosti, isti list navodi kako je istraga o ulozi Mire Marković i Marka Miloševića u organiziranom krijumčarenju cigareta, višemilijunski vrijednome poslu, tijekom devedesetih godina trenutačno u prekidu zbog nedostatka dokaza te nemogućnosti provjere nekih navoda i dolaska do nekih dokumenata.

Mira Marković (68) nikad nije obavljala dužnosti u vladi, ali je žrtve Miloševićeva režima i njihove obitelji optužuju za poticanje represije, pa čak i ubojstva spominjući slučajeve ubojstva novinara Slavka Ćuruvije i političara Ivana Stambolića.

Aktualni srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, koji je nakon smrti Slobodana Miloševića 2006. izabran kao njegov nasljednik na mjestu predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS), kaže da je čuo kako se Mira Marković želi vratiti u Srbiju te ističe kako politika i političko djelovanje ne smiju imati veze s radom sudova i tužiteljstva.

Mirjana Marković i Marko Milošević su u bijegu i, po medijskim navodima, nalaze se u Rusiji gdje su dobili azil. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 16:21:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh