« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEZBORAVNO PUTOVANJE

Povjesničar koji niječe holokaust vodi turiste u logore smrti

Britanski povjesničar David Irving turiste vodi po logorima smrti u Poljskoj i pruža im priliku da, kako kaže, vide ''pravu povijest''

David Irving
David Irving (Getty Images)
Više o

sklekovi

,

holokaust

David Irving, kontroverzni britanski povjesničar osuđen 2006. u Austriji zbog nijekanja holokausta, kreće na turneju po logorima smrti i drugim nacističkim stratištima u Poljskoj. U svojoj knjizi ''Hitler's War'' Irving tvrdi da nacistički diktator nije znao za masovna pogubljenja Židova sve do 1943. te da nikad nije naredio holokaust.

"Trenutno sam u Varšavi i ne mogu govoriti o svojoj ruti iz sigurnosnih razloga, kao što sigurno razumijete", izjavio je Irving za AFP. "Bit ću u Poljskoj sljedećih devet dana", kazao je na početku obilaska na koji vodi zainteresirane turiste uz stručno vodstvo.

U brošuri objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici Focal Point Publications, Irving naziva turneju "nezaboravnim putovanjem" i prilikom da se vidi "prava povijest". Cijena je 1.707 funta (14. 830 kuna), a navodno je bilo toliko zainteresiranih da ih je Irving dio morao odbiti.

Preživjeli iz holokausta i skupine za borbu protiv rasizma prosvjedovale su protiv Irvingove turneje pozivajući poljske vlasti da mu zabrane posjet. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 14:04:07
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    21.09.2010. 17:38
    eto, ovaj gospodin je lijep primjer teškog licemjerja zapadnjaka koji se busaju u svoju slobodu govora i demokraciju... a da je crtao bombu na glavi Muhameda, dobio bi medalju (za istu tu slobodu govora) :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh