« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZAŠTITA ŽIVOTINJA

Indijska zastupnica hoće zabraniti kožne cipele za školarce

Cipele od ulaštene crne kože "opasne su za okoliš", "nezdrave su" i "neudobne", a također su relikt britanskog imperija...

Milijuni indijskih školaraca možda će uskoro kožne cipele, relikt iz kolonijalnog doba, izbaciti iz školske uniforme i zamijeniti ih platnenom obućom, na inicijativu parlamentarne zastupnice iz dinastije Gandhi, ujedno aktivistice za zaštitu životinja.

Cipele od ulaštene crne kože "opasne su za okoliš", "nezdrave su" i "neudobne", a također su relikt britanskog imperija, drži oporbena zastupnica Maneka Gandhi, aktivistica udruge za zaštitu životinja.

Njezin prijedlog da indijski školarci počnu obuvati platnenu obuću kakvu već koriste za satove tjelesnog, podržale su brojne službe, među njima i Središnja uprava za obrazovanje.

Desetljećima su u Indiji kožne cipele dio propisane školske uniforme, baš kao i bijele čarapice, hlače i sako za dječake, te tunike za djevojčice. Škole, javne i privatne, razlikuju se po boji odjeće.

Maneka Gandhi, šogorica predsjednice Kongresne stranke Sonie Gandhi, drži da su kožne cipele, porijeklom iz Irske i Škotske, osmišljene za hladna stopala te upozorava da se svake godine zakolje 2,5 milijuna krava, koje Hindusi drže svetim životinjama, radi izrade cipela.

Zastupnica je već uspjela nagovoriti 28 škola u gradu Madrasu da odustanu od kožne obuće, no konačnu odluku donosi nadležno ministarstvo. (hina/metro-portal)

 

05.05.2010. 20:15:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh