« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DODATNO

Proturaketna zaštita zemalja NATO-a u Europi košta 200 milijuna eura

Iznos će se izdvajati tijekom 10 godina, a raspodijelit će se među 28 zemalja članica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

proturaketni štit

,

Anders Fogh Rasmussen

Osnivanje sustava dodatne proturaketne zaštite za zaštitu stanovnika europskih zemalja NATO-a stajat će manje od 200 milijuna eura tijekom 10 godina, rekao je u srijedu glavni tajnik Atlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen.

NATO već gradi jedan proturaketni sustav za zaštitu naših vojnika dok su na zadatku, i čiji je razvoj procijenjen na 833 milijuna eura, po službenim podacima.

"Dodatni trošak za zaštitu ne samo naših vojnika već i stanovnika, običnih građana u našim gradovima je manji od 200 milijuna eura tijekom 10 godina, što treba razdijeliti između 28 zemalja članica", rekao je Rasmussen.

"Kako se ne bismo složili u pogledu izgradnji zaštite za sve naše građane protiv raketnih napada, zašto bismo štitili naše vojnike, a ne i druge ljude?", pitao se Rasmussen.

NATO-ov sustav zapovjedništva i kontrole trebao bi povezati postojeće proturaketne sustave i one koje se tek postavlja u Nizozemskoj i Njemačkoj i sustavom koji SAD namjerava postaviti u Istočnoj Njemačkoj i dodatne elemente postavljene u kopnenim bazama i na brodovima. (hina/metro-portal)

05.05.2010. 21:12:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh