« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NOVA NADA

BP najavio zatvaranje bušotine u Meksičkom zaljevu do kraja srpnja

Bušotina Deepwater Horizon ispred obale Louisiane u Meksičkom zaljevu, iz koje već 80 dana istječu tisuće tona nafte, mogla bi biti zatvorena do kraja srpnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nafta

,

Meksički zaljev

,

deepwater horizon

Izvršni direktor BP-a Bob Dudley rekao je za The Wall Street Journal kako bi do kraja srpnja moglo doći do dugo očekivanog dubinskog zatvaranja bušotine, koji se naftaškim riječnikom naziva "bottom kill" - ubacivanje velikih količina mulja i betona kroz usporednu bušotinu koja je pri dovršetku. "U savršenom svijetu bez prekidanja, moguće je da budemo spremni zatvoriti bušotinu između 20. i 27. srpnja", rekao je Dudley u intervjuu.

Na brifingu u četvrtak ujutro, nacionalni zapovjednik incidenta s naftnom mrljom, admiral Obalne straže Thad Allen, držao se službene vladine procjene da će bušotina biti zatvorena do sredine kolovoza.

Allen je kazao da će usporedna bušotina stići do glavne bušotine za sedam do 10 dana, te da za proces zatvaranja muljem i blatom treba još sedam do 10 dana. Vremenske prilike na mjestu bušotine Deepwater Horizon sada su nepovoljne, no u iduća dva tjedna bi se trebale popraviti, što će omogućiti njezino zatvaranja, dodao je Allen. Usporedna bušotina je udaljena samo 60 metara od točke proboja u čeličnu cijev glavne bušotine promjera 23 cm.

Admiral Allen također je kazao da je Obamina administracija dala BP-u 24 sata da postavi jaču i učinkovitiju kupolu na tzv. glavu bušotine, kako bi se prikupljalo što više nafte koja istječe u more. Nemirno more u posljednja je dva tjedna usporavalo napore da se na glavu bušotine, na dubini od 1.500 metara, priključiti treći zatvoreni sustav za prikupljanje nafte, s kojim bi se hvatalo do 90 posto nafte.

Prema procjenama vladinih znanstvenika, iz bušotine Deepwater Horizon svakodnevno istječe 37 do 60 tisuća barela nafte, od kojih se 27 tisuća barela prikuplja s dva zatvorena sustava i spaljuje na površini.

Prema tim je procjenama u Meksički zaljev isteklo od 1,9 do 3,6 milijuna barela (1 barel ima oko 159 litara) nafte. Divovska naftna mrlja zagadila je trećinu zaljeva te više od 725 km obala Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride, a zadnjih dana more je počelo izbacivati kugle katrana i na obale Teksasa. Najveća slučajno izazvana naftna mrlja u svjetskoj povijesti, nastala je nakon eksplozije i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja, u kojoj je poginulo 11 radnika. (hina/metro-portal)

 

08.07.2010. 22:41:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh