« Svijet
objavljeno prije 14 godina
HILLARY CLINTON

Kubansko oslobađanje 52 politička zatvorenika pozitivan je znak

Američka državna tajnica pozdravila je najavu s Kube o oslobađanju 52 politička zatvorenika

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Kuba

,

politički zatvorenici

"Mi to pozdravljamo. Mislimo da je to pozitivan znak. To je nešto što kasni, ali je ipak jako dobrodošlo", rekla je Clinton novinarima u State Departmentu. Odbila je komentirati hoće li ta odluka utjecati na američko-kubanske odnose, odnosno na polustoljetni američki embargo prema Kubi.

Obamina administracija je ranije isticala kako je oslobađanja političkih zatvorenika, jedan od preduvjeta za poboljšanja odnosa dviju zemalja.

Clinton je u srijedu navečer telefonski razgovarala sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom, koji je, zajedno s Rimokatoličkom crkvom, pomogao dogovoriti prebacivanje kubanskih zatvorenika u Španjolsku.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je kazao da je SAD spreman razmotriti prihvaćanje oslobođenih zatvorenika koji će biti upućeni u Španjolsku, ističući da bi oslobođeni zatvorenici trebali imati i pravo boravka ili vraćanja na Kubu.

"Mi podržavamo napore da se osigura oslobađanje zatvorenika savjesti iz kubanskih zatvora i osigura azil za one koji ga traže i imaju pravo", rekao je Toner.

Oslobađanje 52 politička zatvorenika, koji su iza rešetki od 2003., u srijedu su objavila Katolička crkva u Havani, čiji je kardinal Jaime Ortega o tome ovoga tjedna pregovarao s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom.

Kubanski disident Guillermo Farinas je nakon 135 dana prekinuo štrajk glađu, s kojim je tražio oslobađanja političkih zatvorenika. Kubanska vlada nije se oglasila oko oslobađanja političkih zatvorenika, dok su aktivisti za ljudska prava ocijenili da je to značajna odluka, ali u prvom redu namijenjena inozemstvu, bez učinka na otoku.

"To je važna, i dobra vijest, za zatvorenike i njihove obitelji. No, to je politička odluka kubanske vlade s kratkoročnim motivima, kako bi imala učinak u inozemstvu, a ne na Kubi", izjavio je Elizardo Sanchez, čelnik kubanske Komisije za ljudska prava, u telefonskom razgovoru za The New York Times. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 23:35:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh