« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nasa

Raketoplan Discovery slijeće u petak

Kontrola misije Discoverya otkazala je u četvrtak dvije prilike za slijetanje zbog nestabilnih vremenskih prilika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

NASA

,

lansiranje Discoveryja

,

Discovery

,

slijetanje Discoverya

,

Kennedy svemirski centar

,

raketoplan Discovery

U petak su predviđene dvije prilike za slijetanje na pistu centra Kennedy, oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu i u oko 19.20 sati navečer.

NASA je objavila da je zapovjednik misije obavijestio posadu Discoverya da vrijeme izgleda povoljno za prvi termin slijetanja u petak, te da odmah počnu pripreme za drugi termin, s deorbitalnim aktiviranjem motora u 18.17 sati i slijetanjem u 19.23 sata.

Kod deorbitalnog manevra, 'shuttle' se okreće repom u smjeru leta i aktivira motore na tri-četiri minute, što uspori letjelicu dovoljno da počne gubiti visinu i ponirati prema Zemljinoj atmosferi, navodi NASA.

Ako vrijeme spriječi i drugu priliku na Floridi, Discovery će u petak sletjeti na pistu zračne baze Edwards, u kalifornijskoj pustinji Mojave, svoje pričuvno sletište, najavila je Kontrola misije u Houstonu.

Pri povratku s Međunarodne svemirske postaje (ISS), Discovery je izveo manevar izbjegavanja neidentificiranog svemirskog otpada, za koji dužnosnici NASA-e vjeruju da potječe s treće svemirske šetnje posade.

Sedam astronauta završilo je 13-dnevnu svemirsku misiju na ISS-u, tijekom koje su dopremili opremu i zalihe, te izveli tri svemirske šetnje.

Izvor: Hina

11.09.2009. 07:30:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh