« Metro World News
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
LEGENDA NE UMIRE

Ekskuzivni intervju s Ritom Marley: "Bob živi kroz nas"

Neumorna supruga legendarnog Boba Marleya nastupa, vodi fondaciju i brine se za svojih 60 unuka

Rita Marley
Rita Marley (Eric Donarthur/MWN)
Više o

Bob Marley

,

reggae

,

intervju

,

kandidatura Chavez

Ove bi godine velikan reggaea Bob marley proslavio svoj 65. rođendan i službeno ušao u treću dob. Usprkos njegovoj smrti od raka prije 30 godina legenda oi Marleyju i dalje živi - kao i njegova supruga Rita koja je ostala aktivna i u glazbenom i u društvenom smislu otkada ga je izgubila, naročito u sklopu fondacije Bob Marley. Istovremeno se brine za 60 unuka i većinu vremena s njima provodi u Gani. Rita je par riječi razmijenila s Milouom van der Willom iz Metroa iz Nizozemske.

Zbog čega ste se sa čitavom obitelji preselili u Ganu?

Pa dobro, živim u Gani, to je istina. Ali nisam se ovdje preselila i tome slično. U Ganu dolazim već dugo vremena, najviše zbog posla u fondaciji. Ali sebe smatram građankom svijeta. Ne mogu biti dugo na jednom mjestu.

Zašto je to tako?

Ja sam univerzalna. Zemlja je moja domovina. Kad sam predugo na jednom mjestu imam osjećaj da moram prijeći na nešto drugo. Ali pripremam se za dolazak svoje unučadi u Afriku; to bi bilo poput ostvarenja Bobova sna - da svi zajedno živimo u Africi.

Pa gdje su vam unuci sad?

Većina njih je u Americi gdje se školuju. Znate, vjerujemo da je obrazovanje ključ - jedini način za dostizanje slobode.

Koliko uopće imate unuka?

Šezdeset.

Jeste li rekli šezdeset?

Da! Šest, nula. Šezdeset.

Onda mora da ste dobili puno poklona prošlog mjeseca kad ste slavili rođendan?

Oh, sjajno smo se proveli! Dobila sam gomilu poklona, a ja ih zaista obožavam... Dobila sam cvijeća, čak iz Kalifornije i još uvijek jedem tortu sa zabave.

Niste ljubiteljica politike. Zašto?

Političari nikada ne ispune ono što obećaju prije izbora. Poli-trika je to, kažem Vam. Čim dođu do moći zaborave na obećanja i samo misle na sebe.

Možete li nam opisati Vaš prosječan dan?

Ustajem u pet ujutro. I ne znam kako i zašto, ali uvijek imam nekakvog posla. Izglkeda da se nikada ne mogu umoriti od rada. Ali kad nastupam, to je ustvari vrijeme za odmaranje.

Ali to bi trebao biti posao.

Istina, ali to je vrsta posla uz koji plešete. Kad sam na pozornici pronalazim toliko radosti i puno više energije. Tu pripadam. To je prava ljubav.

Vaša kćerka Sharon je jednom izjavila kako Bob ustvari nije htio da ona uđe u glazbeni biznis. Što bi o tome mislio sad?

Glazba im je urođena. Postoje prednosti i nedostatci u tome, ali bi on sigurno bio ponosan. Bob Marley živi kroz nas. U duhovnom smislu on je još uvijek tu.

Piše: Milou van der Will / Metro, Nizozemska
23.08.2010. 12:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh