« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
bio-dizajn

Kuće od drveća novi trend stanovanja

Stabla se pri gradnji i sređivanju kuće uopće ne modificiraju već se postavljaju sa svim svojim "nesavršenostima"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.wholetree.com)
Više o

stanovanje

,

gradnja kuće

,

biodizajn

,

građevinski materijal

,

drvena kuća

Oni koji prate trendove u namještanju svojeg doma vjerojatno su upoznati s libertyjem, cyber-modernim, minimalističkim, klasičnim, retro i sličnim stilovima. No, odnedavno na scenu je stupio sasvim novi oblik uljepšavana životnog prostora - biodizajn.

Roald Gundersen, 49-godišnjak iz Wisconsina, inače je eko-arhitekt koji želi probuditi revoluciju i građevinskoj industriji. On vodi tvrtku Whole Trees Architecture and Construction specijaliziranu za zeleni dizajn i građevine od prirodnih materijala. Prvi materijal je odabran s oprezom: radi se o drveću koje je izgubilo svoj sjaj, koje je bolesno i čija će sječa omogućiti sadnju novih i uspješan rast postojećih mladica.

Dakle, sve je u skladu s prirodom i na korist šuma. Njegov rad sličan je onome vrtlara koji vadi korov i brine se oko kultiviranih biljaka. Jedina je razlika što „šumski korov", odnosno loša stabla ne završavaju odbačena već se iskorištavaju za stvaranje fantastičnih kreacija i ambijenta koji je otporan, lijep i nije proizveden industrijski.Prvu kuća koju je sredio prije 16 godina koštala je 15 tisuća dolara, a napravio ju je od stabala iz obližnje šume. No, po čemu su posebne te kuće?

Roald uopće ne modificira materijal pri postavljanju. Dakle, stabla se koriste u svojem prirodnom obliku, sa svim nesavršenostima i zakrivljenim granama.Ovaj ljubitelj zdrave hrane, obnovljivih izvora energije te jednostavnog stila života svoju filozofiju temelji na posebnom odnosu prema našem planetu. Još kao dječak shvatio je koliko je zemlja krhka kao ekosustav, kao planet, kao dom te da je poput nekakvog usamljenog dragulja u svemiru.

Uporaba drveća (ne drveta) pri izgradnji kuće nudi više mogućnosti nego obrađeno drvo. „Jedno iskrivljeno stablo može podupirati čitavu kuću", rekao je Roald za New York Times. „Biljke su testirale i izgrađivale svoju strukturu 200 milijuna godina." Upravo stoga su iznimno čvrste i izdržljive.

To potvrđuje i jedna američka studija u kojoj se navodi da je neobrađeno drvo i do 50 posto izdržljive od obrađenog. To je još samo jedna stavka koja ide u prilog Roaldovim idejama. Stabla služe kao potpornji, grane drže krov. Princip je u biti vrlo jednostavan. Isto tako, ne trebate zanemariti i izolacijske sposobnosti drveta koje prikuplja toplinu tijekom onih slabašnih zraka sunca tijekom zime.

12.11.2009. 13:46:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh