Superhrana: šipak
Plod šipka sadrži antioksidanse i djeluje preventivno protiv brojnih bolesti
"Otvorite šipak i dobit ćete more zdravih crvenih sjemenki", narodna je uzrečica koja opisuje jedno on najzdravijih biljnih plodova uopće. Plod šipka bogat je vitaminom C i kalijem, a odlikuje se i značajnim postotkom željeza i magnezija te prirodnog voćnog šećera.
Ujedno sadrži snažan antioksidans polifenol koji preventivno djeluje na nastajanje raka i srčanih bolesti, a vjeruje se i da za vrijeme probave pospješuje izlučivanje masti.
Svojstvo antioksidansa prvi je utvrdio izraelski znanstvenik Michael Aviram čija su istraživanja pokazala da je šipak u tom smislu djelotvorniji od crnog vina i zelenog čaja.
Vitamin C se, za razliku od drugih čajeva, kod čaja od šipka ne gubi ni nakon dužeg stajanja. U narodu se šipak koristi za liječenje zubobolje, bolesti bubrega, dizenterije i padavice.
Novi komentar