« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JUNK FOOD

Prženi krumpirići nisu zdravi, ali nam podižu raspoloženje

Znanstvenici kažu da ugljikohidrati u krumpirićima popravljaju raspoloženje, a možda je čar pomfrita i u tome što nas vraća u djetinjstvo

(Shutterstock)
Više o

krumpir

,

prehrana

,

prženi krumpirići

,

junk food

,

raspoloženje

,

ugljikohidrati

,

pomfrit

Iako prženi krumpirići sigurno nisu dio zdrave prehrane i zdravog načina života, znanstvenici su otkrili dobre strane ove brze hrane. Naime, dr. Mike Green, stručnjak za psihologiju povezanu s hranom na Sveučilištu Aston u Birminghamu, tvrdi da su upravo prženi krumpirići izvrsna hrana za podizanje raspoloženja.

Dr. Green je u svom istraživanju zamolio 60 žena i muškaraca da pogledaju petominutni film koji je prikazivao uništavanje Hiromšime atomskom bombom 1945. godine.

Polovici ispitanika potom je dao časopis kako bi čitanjem odagnali razmišljanje o tome, dok je drugoj polovici dao tanjur prženih krumpirića. Svi ispitanici su ispunili upitnik o tome kako se osjećaju i kakvo im je raspoloženje, i to prije gledanja filma te nakon čitanja ili jedenja krumpirića.

Kako kaže dr. Green, ''psihološki podaci pokazali su da su se ispitanici koji su se prije osjećali loše, nakon pojedenih krumpirića osjećali bolje'', a prženi krumpirići odagnali su loše raspoloženje nakon samo 20 minuta.

Znanstvenici misle da ova nezdrava hrana ima takav učinak zbog ugljikohidrata koje sadrži. Naime, i neka prijašnja istraživanja pokazala su da ugljikohidrati mogu popraviti raspoloženje. Razlog može biti i u tome što svojim mirisom i okusom prženi krumpirići podsjećaju ljude na djetinjstvo.

No, treba napomenuti da je ovo istraživanje poduprlo britansko Vijeće za krumpir, pa je zasigurno potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se pokazalo imaju li prženi krumpirići zbilja takav učinak.

15.02.2010. 16:11:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh