« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
NIŠTA NIJE DOKAZANO

Pravila o zdravoj prehrani su glupost

Njemački nutricionist smatra da se previše vodimo savjetima izvana, a premalo slušamo vlastito tijelo

(Dreamstime)
Više o

zdrava prehrana

,

nutricionizam

,

nezdrava prehrana

"Podjela na zdrave i nezdrave namirnice je pogrešna jer su mnoge tvrdnje, poput one da neko voće ili povrće štiti od raka, znanstveno potpuno neutemeljene", tvrdi njemački nutricionist Uwe Knop, a prenosi portal welt.de.

Smatra da bi ljudi prilikom izbora namirnica trebali znatno više slušati vlastito tijelo nego savjete navodnih stručnjaka. Naime, svaki čovjek je drugačiji i ima drugačije potrebe što generalne podjele hrane čini beskorisnim.

"Istraživanja koja se provode u sferi nutricionizma daju vrlo kontradiktorne rezultate. Vrlo mali broj savjeta koji se prezentiraju kao znanstvene činjenice zapravo je dokazano", upozorava Knop.

Pod znak pitanja dovodi i tvrdnje da prosječan čovjek dnevno treba popiti dvije litre vode: "U normalnim životnim uvjetima sasvim je dovoljno jednostavno utažiti žeđ."

Kao primjer navodi crveno meso koje prema jednim istraživanjima uzrokuje rak crijeva dok je u drugima "dokazano" da vegetarijanci imaju znatno veći rizik oboljenja od te vrste raka. Sličnu transformaciju doživjela je i kava za koju se prvo tvrdilo da tijelu oduzima dragocjenu tekućinu, a sada pomaže u prevenciji raka i gihta.

"Čak nije dokazano da voće i povrće štiti od raka te da je crni kruh bolji od bijelog, a godinama kao zdravo percipirano maslinovo ulje prema najnovijim studijama ima štetno djelovanje na žlijezde u organizmu", podsjeća Knop.

Knop tvrdi da ljusko tijelo zna što želi i što mu treba. Traži uravnoteženu prehranu na način da prvo izražava želju za određenom namirnicom, a kasnije šalje signale ugode i zadovoljstva.

"Trebamo osluškivati što nam tijelo želi reći, jesti samo kad smo gladni, jesti polako te uživati u svakom zalogaju", zaključuje Knop.  

20.09.2014. 15:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh