« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
goli kuhar

Jamieva kuhinja za djecu

Kad djeca vide da kuhaš s veseljem, žele ti se pridružiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jamie Oliver

,

goli kuhar

,

Jamie Oliver kuharica

,

Jamie Oliver interview

Jamie Oliver živi u kući punoj žena. Njegova supruga - prelijepa Jools - davno je izjavila da nema blage veze kako se kuha jaje i da nema namjeru to naučiti kad je njen suprug tako dobar u tome. No, to ne znači da britanski TV kuhar mora sam raditi u svojoj kuhinji u Essexu, sjeverno od Londona. Njegove su kćeri više nego spremne pomoći svom tati.

„Stalno mi pomažu. Ja to ne potenciram, ne govorim im da to rade - ja samo kuham. Razne stvari. Istog časa kad stavim nešto u tavu, one dotrče i pitaju što ima za večeru. Nikad ih ne tjeram da jedu ono što sam skuhao, mislim da su jednostavno prirodno privučene zbog mog uzbuđenja i zabave dok kuham", kaže 33-godišnji Oliver koji ima tri kćeri, Poppy, 7, Daisy, 6, i Petal, rođenu 3. travnja ove godine.

Smiren je kad cure ulaze i izlaze iz kuhinje kako žele.

„Njima je to zabavno pet minuta, a onda odu dalje glumiti vještice iz Harry Pottera ili nešto slično", kaže Jamie. „Moram se dosta truditi kako bi im zadržao pažnju. Moja je strategija da ih pustim da se jednostavno uključe i isključe prirodno. Dam im da rade male, zabavne stvari koje su aktivne - špricanje, mrvljenje i slično ..."

A ne uživaju samo Oliverove cure u načinu na koji on povezuje hranu i djecu. TV kuhar radio je s mnogo djece i siguran je u jednu stvar: „Radio sam s djecom na mnogo različitih projekata, i mogu vam reći da djeca obožavaju kuhati, čak i oni koji kažu da im je to bezveze. Klinci ne vole izgledati blesavo. Prije nego što se stignete i okrenuti, on se već pretvorio u malog Eminema koji sjecka", smije se Jamie, koji se može sjetiti samo jedne stvari koju nikad ne bi poslužio svojoj ili drugoj djeci:

„Procesiranu hranu, punu brojeva i aditiva. Ne samo da je skuplja nego je i loša za njih. To je lažna hrana, kao lažna umjetnost. Nemam ništa protiv hamburgera ili pizza, no ja ću ih napraviti kako bih mogao kontrolirati što je u njima."

Oliver misli kako nije čudno da mnogo djece vjeruje da vole jedino hranu iz McDonald'sa. „Djeca nisu programirana na staničnoj razini da vole nuggetse, burgere i čips - radi se jednostavno o tome da ih od malih nogu veliki bogati brandovi zasipaju reklamama. Djeci je ta hrana u redu, jer to je ono što su vidjeli na televiziji. Također, mnoge salate i povrće ima grozan okus jer ih ljudi ne znaju pripremiti. Prekuhano povrće može djecu samo natjerati da požele pomfrit."

Goli kuhar se pita ne bi li njegova sljedeća kuharica trebala biti za djecu:

„Volio bih napraviti kuharicu za djecu. Svi roditelji stalno traže novu inspiraciju za hranu kako bi razbili monotoniju, pa vjerujem da bi kuharica za djecu i roditelje bila odličan potez."

Savjeti Jamie Olivera za kuhanje s djecom
- dozvolite djeci da sudjeluju u odabiru hrane za ručak ili večeru
- zabavite ih aktivnostima poput trganja, drobljenja, mljevenja, valjanja - sve energične radnje
- napravite natjecanje od pripremanja hrane, npr. možete im pokazati kako se nešto radi, no samo jednom, i onda neka oni to ponove
- djeca smiju jesti sladoled i piti sokove, no jedino ako inače jedu zdravu i dobru hranu. Potrudite se da shvate kako su sladoled i sokovi posebna nagrada
-  probajte ignorirati hranu koju djeca ne žele jesti, i ponudite im nešto drugo za probu

Piše: Nina Ettrup/Metro World News
30.04.2009. 15:38:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh