« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
9. 4. 2009.

Knjiga dana - Kolači: Recepti za pripremanje jedinstvenih i ukusnih kolača

Ideje za raznovrsniji i nepcu ugodniji blagdanski stol

Više o

knjiga dana

,

Kolači: Recepti za pripremanje jedinstvenih i ukusnih kolača

,

blagdanski kolači

Ideja o kolaču povezana je s pričom koja vuče korijenje iz davnih vremena. U mitologiji su se bogovi hranili nektarom i ambrozijom na bazi voća i meda. Međutim, manje je poznato da su mnogi današnji kolači prvobitno bili slani, ili se zajedno miješalo slatko i slano, a na isti način su mnoge torte bile igra kontrasta između mesa i voća. Tek su s vremenom mnogi slani recepti postali kolači, čak i zahvaljujući padu cijene šećera, dok se izum onih omiljenih, kao što je sladoled, raširio tek otkrićem stroja za proizvodnju leda, u drugoj polovici devetnaestog stoljeća.

Ova bogato ilustrirana knjiga recepata podijeljena je na poglavlja s kolačima «na žlicu», među kojima ćete naći izvrsne bavaroise, pudinge (varence) i kupole, te na kolače «iz pećnice», koji uključuju souffle, savijače te obične torte i krostate, a na kraju su «sitni kolači», među kojima se istuču bigne, keksi i uštipci.

Svi recepti (njih 80-ak) za pripremanje slasnih kolača objašnjeni su vrlo jasno i lako se izvode, obogaćeni su fotografijama koje prikazuju korak-po-korak postupak za svaki kolač.

Iako su recepti vrlo jednostavni i laki za izradu, za one oko kojih je potrebno nešto više se potruditi, savjetuje se pažljivo pročitati cijeli recept, pomno izabrati sve sastojke, nabaviti potrebu opremu i konačno strogo se pridržavati količina, vremena odmaranja i pripremanja.

** Knjiga  je produkt projekta «Food Editore» koji obuhvaća publikacije nekoliko važnih specijaliziranih knjiga enogastronomije, s ciljem širenja ugode i kulture hrane diljem svijeta. U redakciji izdavačke kuće postoji eksperimentalna kuhinja i fotografski studio gdje nastaju svi predloženi gastronomski specijaliteti.

prevela Rajna Maršanić-Jovanović

Izdavač: Leo-commerce

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
09.04.2009. 10:56:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh