« Film
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Kardinal Stepinac i spašavanje židova

Fotografija vijesti
Više o

Židovi

,

Alojzije Stepinac

,

kardinal Stepinac

,

film Svjedok istine

Dokumentarni film "Svjedok istine" koji govori o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u spašavanju Židova tijekom Drugoga svjetskog rata prikazan je jučer na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.

O filmu redatelja Ninoslava Lovčevića govorili su scenaristica Marija Peakić Mikuljan, urednik filma Miroslav Mikuljan i postulator kauze za blaženog Stepinca mons. Juraj Batelja.

Marija Peakić Mikuljan je podsjetila kako je 1996. godine u Zagreb došao visoki državni činovnik izraelskoga Ministarstva zdravstva Amiel Shomrony kako bi osobno svjedočio o veličini i dobrotvorstvu kardinala Stepinca.

"Shomrony je još za komunizma želio svjedočiti u Stepinčevu korist", napomenula je dodavši kako mu to nije bilo omogućeno.

Po riječima mons. Batelje, Shomrony je 1996. došao u Hrvatsku kako bi upotpunio svoj rad na prijedlogu da se kardinal zbog nebrojenih zasluga za spas židovskih obitelji i pojedinaca proglasi Pravednikom među narodima.

Batelja je podsjetio također na manipulaciju, uništavanje i izručenje dokumenta o dobrotvornoj ulozi zagrebačkoga nadbiskupa u pomoći Židovima.

Nadbiskup Stepinac je ponudio pomoć i smještaj zagrebačkom nadrabinu Miroslavu Šalomu Freibergeru, rekao je dodavši kako je kardinal spasio njegovu vrijednu knjižnicu.

Podsjetio je također kako je Stepinac bio optužen za njezino uništenje i otuđenje te pročitao dokument koji potvrđuje da se 1946. knjižnica nalazila u podrumu Židovske općine.

U filmu "Svjedok istine" Amiel Shomrony govori o svom posredničkom radu u spašavanju Židova i njihove imovine tijekom rata između zagrebačkoga nadrabina Freibergera i kardinala Alojzija Stepinca.

Amiel Shomrony, rođen kao Emil Ivo Schwarz u obitelji poznatog zagrebačkog liječnika, za vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je tajnik zagrebačkoga nadrabina Freibergera i njegova osobna povjerljiva veza s kardinalom Stepincem. Film je 1996. snimila Hrvatska televizija. (hina/metro-portal)

16.01.2009. 09:53:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh