« Film
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Sundance je prestiž

Jubilarni 25. festival nezavisnog filma koji je postao prestiž

Mjesto gdje odlaze najbolji filmovi
Mjesto gdje odlaze najbolji filmovi (Getty Images)
Više o

Sundance Film Festival

,

film Mary i Max

,

Geoffrey Gilmore

,

festival nezavisnog filma

U gradu Park City u američkoj državi Utah u četvrtak navečer otvoren je 25. festival nezavisnog filma Sundance projekcijom australskog igranog filma "Mary i Max", pričom o "suosjećanju, ljubavi, prijateljstvu i idejama", kako je rekao direktor festivala Geoffrey Gilmore.

"To nije priča koju ćete vidjeti kod velikih holivudskih studija. Bavi se drugačijim ili marginaliziranim likovima", rekao je redatelj filma Adam Elliot. Filmski festival Sundance u cijelom je svijetu poznat kao najveća i najznačajnija

izložba američke nezavisne filmske produkcije. Filmovi nagrađivani na Sundanceu doslovno su kreirali povijest nezavisnog filmaštva. To su primjerice: "Sex Lies and Videotape", "Reservoir Dogs", "Hoop Dreams", "Memento", "The Full Monty", "Shine", "The Blair Witch Project" ili "In the Bedroom".

Sundance festival počeo je pod imenom TheUtah/United States Film Festival 1978. u Salt Lake Cityu kao proizvod kojim je Povjerenstvo za film države Utah željelo privući filmaše i turiste u Utah.

Festival se preselio u Park City 1981., a 1985. je Institut za film Sundance Roberta Redforda (osnovan četiri godine ranije) preuzeo organizaciju festivala koji je tek 1991. službeno nazvan Sundance Film Festival, a do tad je već imao reputaciju vodećeg svjetskog festivala nezavisnog filma.

Danas Institut Sundance potiče i promovira svježe filmske ideje i pomaže neovisnim filmašima u ostvarenju projekata. To je neprofitna udruga s proračunom većim od 10 milijuna dolara koji se neprestalno uvećava prihodom od kamata i investicija. Cijelu instituciju vodi odbor od 25 članova kojem trenutno presjeda Walter Weisman.

Selekcijski odbor Sundancea svake godine pogleda oko 2 i po tisuće filmova koji pristižu iz svih krajeva svijeta kako bi svakog siječnja sastavili osebujan repertoar igranih i dokumentarnih filmova koji će konkurirati za nagrade. Prva nezavisna ostvarenja, animacije svake vrste, avangardni eksperimentalni filmovi, kultni filmovi i inovativni "Sundance Online Film Festival" čine ovaj festival posebnim.

Festival je u početku imao dvije nagrade, Veliku nagradu žirija i Specijalnu nagradu žirija za pobjednika i drugoplasiranog, a u međuvremenu dodjeljuje i razne druge, od one za najbolji scenarij do nagrade za slobodu izražavanja, pa čak i Filmmakers Trophy, koju natjecatelji dodjeljuju između sebe.

Unatoč teškoj krizi u kojoj se našla i američka filmska industrija zahvaćena globalnim događanjima, Redford vjeruje da će nezavisni filmaši pronaći nove puteve za ostvarenje svojih projekata, a predstojeću inauguraciju novog američkog predsjednika Baracka Obame drži i važnom prekretnicom za budućnost filmske umjetnosti.

"Zapravo vrlo pozitivno razmišljam, jer teška vremena umjetnicima donose nove mogućnosti", rekao je Redford na otvaranju Sundancea u četvrtak navečer.

Festival će trajati do 25. siječnja, kada će završne večeri biti podijeljene nagrade.

Sljedećih deset dana festival će, prema najavama, posjetiti mnoge poznate osobe iz svijeta filma, među kojima Chris Rock, Ben Affleck, Ashton Kutcher, Amy Poehler i nova zvijezda Kirsten Stewart iz filma "Sumrak". (hina/metro-portal)

16.01.2009. 10:12:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh