« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Novo bizarno istraživanje

Znanstvenici tvrde: Da zaista postoje, zombiji bi izbrisali čovječanstvo sa Zemlje

Da zombiji zaista postoje, njihov napad doveo bi do kolapsa civilizacije, osim ako se ne bi reagiralo brzo, promptno i agresivno.

zombi
zombi (Getty Images)
Više o

zombi

To je zaključak matematičke jednadžbe koju su postavili istraživači iz Kanade. Tvrde kako bi samo česti i jaki protunapadi uspijeli obraniti čovječanstvo od tih poznatih likova iz filmova strave i užasa. Studija je objavljena u knjizi po imenu ˝Razvoj i širenje zaraznih bolesti˝.

U knjigama, filmovima, video igrama i folkloru zombiji su oživjeli mrtvaci koji mogu ljude pretvoriti u jednog od njih samo ugrizom. No u cijeloj toj priči postoji i ozbiljna strana. Gledajući s realnog aspekta, virus koji šire zombiji podsjeća na smrtonosnu infekciju koja se širi enormnom brzinom. Znanstvenici tvrde kako bi ovo istraživanje moglo pomoći u otkrivanju načina na koji se nepoznate bolesti šire među čovječanstvom.

U svojoj su studiji istraživači sa Sveučilišta Ottawa i Carleton postavili pitanje: Da se dogodi bitka između ljudi i zombija tko bi pobijedio? Profesor Robert Smith i njegovi kolege napisali su: ˝Napravili smo napad zombija prema biološkim pretpostavkama baziranim na poznatim filmovima s zombi tematikom. Postavili smo osnovni model širenja zombi virusa te ilustrirali ishod numeričkim mogućnostima.˝  

Kako bi i ljudima dali šanse za opstanak, znanstvenici su izabrali klasične zombije sporog hoda umjesto pokretnih, inteligentnih kreatura kakve smo mogli gledati u recentnim horor filmovima.

Unatoč tome, njihova analiza pokazala je da bi strategija hvatanja i pokušaja izliječenja zobmija samo malo odgodila neizbježno. U svom istraživanju autori su zaključili da se jedina nada čovječanstva nalazi u brzim, jakim i učestalim protunapadima. ˝Od iznimne je važnost da se u sukobu sa zombijima regira vrlo brzo inače smo u velikoj nevolji˝ dodaje profesor Smith.

Prema istraživačima, glavna razlika između zombija i širenja stvarne infekcije jest to što bića iz horor filmova mogu ponovo oživjeti.

˝Kada pokušavate modelirati razvoj nepoznate bolesti, zanima vas što će se dogoditi, pokušavate procijeniti ishod. I tako postavljate više različitih ishoda te ovisno o varijablama procijenjujete mogućnosti. Naš smo model više puta redefinirali kako bismo vidjeli što bi se događalo u slučaju naglog širenja nepoznatog virusa˝, objašnjava profesor Smith.

Profesor Neil Ferguson, koji je jedan od glavnih savjetnika britanske vlade po pitanjima zaraznih bolesti i širenja svinjske gripe dodaje u šali: ˝Koliko ja poznajem biologiju zombija, naravno prema onome što sam vidio iz filmova, kada ih se dekapitira zauvijek su mrtvi. Stoga mislim da su kanadski kolege bili možda malo previše pesimistični kada su ustvrdili da bi zombiji pokorili cijeli grad u tri ili četiri dana.˝

19.08.2009. 11:04:26
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    LORENA
    24.03.2011. 18:54
    izgledaju kao tinejđeri u kritičnom stanju dobra slika
  2. avatar
    jeca
    01.02.2015. 13:19
    kakve gluposti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh