« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
napuštena mjesta

Hashima - otok duhova

Prije samo četiri mjeseca ponovno je otvoreno jedno od rijetkih potpuno napuštenih mjesta, malog rudarskog otočića u Japanu koje je bilo zatvoreno gotovo 20 godina.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Gunkajima

,

Hajima

,

Otok Duhova

,

napuštena mjesta

Vjerovali ili ne, danas na svijetu još uvijek postoje mjesta koja su u potpunosti zapuštena ljudima. Premda ih nema previše na spisku, oni su tu i leže u ruševinama, bez ikakvog traga ljudi, osim možda kojeg turista koji bi došao da vidi i uslika mjesto gdje su sada samo ostaci nekadašnjeg boravka ljudskog društva.

Tu ima građevina poput napuštenih škola, praznih stanova koji su puni starih predmeta koje su ljudi ostavili sa sobom u žurbi, i potpuno zagađenog okoliša zbog nebrige ljudskog društva za tim gradovima - duhovima. Jedan od takvih nekadašnjih naseobina nalazi se u Japanu, na napuštenom otočiću Hashima, mnogo poznatijeg pod nazivom Gunkanjima.

Otok Hashima, kojeg uglavnom zovu Gunkanjima (što znači „Otok - Ratni Brod" zbog svog oblika) je jedan od 505 nenaseljenih otoka u području oko Nagasakija, samo 15 kilometara udaljenog od samog grada.

Kompanija Mitsubishi je kupila otok 1890. godine kada je počeo projekt, u cilju dobivanja ugljena sa morskog dna. Sagradivši prvu veliku Japansku betonsku građevinu, blok stanova iz 1916. godine da bi situirali veliku navalu radnika (od kojih su mnogi bili prisilno regrutirani iz različitih dijelova Azije), koja je isto tako služila kao dobra zaštita u slučaju nailaska tajfuna.

1960-tih godina nafta je zamijenila ugljen u Japanu, ugljenokopi su počeli biti zatvarani diljem zemlje, i rudnici Hashime nisu bili izuzetak. Mitsubishi je službeno proglasio zatvaranje rudnika 1974. godine, i danas je tamo uglavnom prazno i pusto, što je razlog zašto se zove Otok Duhova. Putovanje u Hashimu je ponovno otvoreno na 22. travanj 2009., nakon gotovo 20 godina zabrane kročenja na otok.

Najvjerojatnije je ponovno otvorenje izazvano ilegalnim dolaskom turista samo dva dana prije ponovnog otvaranja, koji su u potpunosti obišli i istražili otok. Njihovu priču i galeriju slika možete pogledati na: http://www.viceland.com/wp/2009/04/battleship-island-japans-rotting-metropolis/

19.08.2009. 14:18:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh