« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PITANJE TRENUTKA

Dokaz o postojanju izvanzemaljaca imat ćemo unutar 25 godina

Astronom Seth Shostak iz SETI-ja uvjeren je da ćemo uskoro pronaći dokaze o postojanju inteligentnih izvanzemaljskih civlizacija

Dokaz o postojanju izvanzemaljaca imat ćemo unutar 25 godina
Dokaz o postojanju izvanzemaljaca imat ćemo unutar 25 godina (Shutterstock)
Više o

svemir

,

izvanzemaljci

,

SETI

,

Drakeova jednadžba

,

žena muž

,

Braunau

,

gljiva koja sjaji u mraku

Dokaze o postojanju izvanzemaljske inteligencije mogli bismo promaći unutar narednih 25 godina. U to je uvjeren Seth Shostak, astronom koji radi pri Institutu za traženje izvanzemaljske inteligencije (SETI) iz Kalifornije. On je tijekom konvencije SETIcon auditoriju, a naročito mlađim članovima, rekao kako postoji velika šansa da će doživjeti otkrivanje tih dokaza. Shostak je svoja predviđanja utemeljio na Drakeovoj jednadžbi, svojevrsnoj formuli koju je izveo SETI-jev pionir Frank Drake kako bi izračunao broj (N) izvanzemaljskih civilizacija s kojima bismo mogli stupiti u kontakt i zaista komunicirati. Jednadžba uključuje varijable kao što su stopa formiranja zvijezda u galaksijama, frakcije zvijezda koje imaju svoje planete, frakcije planeta koji su naseljivi, postotak onih na kojima bi život zaista mogao uspjeti, postotak onih na kojima bi mogao biti inteligentan oblik života, frakcije civilizacija koje imaju naprednu tehnologiju uz pomoć koje bi mogli manifestirati svoje postojanje u svemiru te duljinu vremena emitiranja tih signala.

>> Izvanzemaljci su nam pred nosom, no mi ih ne prepoznajemo

Precizne i uvjerljive podatke nitko se ne usuđuje iznositi, međutim neka renomirana imena iz sfera SETI-ja predstavila su svoje pretpostavke. Legendarni Carl Sagan, također jedan od SETI-jevih pionira, tvrdio je da N iznosi jedan milijun. Znanstvenik i pisac znanstvene fantastike Isaac Asimov izračunao je brojku od 670,000. Sam Drake po kojemu je jednadžba dobila ime došao je do broja od 10,000. Shostak pak vjeruje da ako se točnom pokaže čak i ova najmanja brojka znanstvenicima neće trebati dugo da otkriju izvanzemaljske signale. Shostak objašnjava da su spomenuti stručnjaci znali o čemu govore kad su davali svoje proračune tako da uopće nije upitno kako ćemo unutar sljedećih 25 godina sigurno pronaći neki dokaz o izvanzemaljskom postojanju inteligentnih civilizacija.

>> Jesu li izvanzemaljci možda napustili svemir kakvog poznajemo?

Shostak napominje da SETI namjerava napraviti veliki skok uz pomoć ATA-e (Allen Telescope Array), mreže radio-antena koja se gradi u sjevernoj Kaliforniji. ATA bi do 2015. Trebala moći analizirati i skenirati na stotine tisuća zvijezda u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom.  Shostak može biti u pravu, ali ipak ne zaboravlja možda i najvažniju stvar - čak i da uhvatimo neki izvanzemaljski signal, trebat će nam puno vremena da ga dešifriramo. Ako mogućnost da tamo negdje postoje inteligentne civilizacije prihvatimo kao činjenicu, moramo uzeti u obzir i mogućnost da su neke od njih daleko naprednije od ljudi u svakom, naročito tehnološkom smislu. Moguće je da smo mi za njih kao što bi danas za nas neandertalci. Shostak to slikovito opisuje: „Mogli bismo neandertalcima prikazati digitalni televizijski signal i oni ga nikad ne bi dešifrirali. A oni nisu glupi." Ipak, samo saznanje da nismo sami bilo bi dovoljno veliko da izmijeni svijet, zaključio je na kraju govora Shostak.

16.08.2010. 23:56:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    cviki
    24.11.2010. 13:02
    ne ma šanse za 3.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh