« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CASSINI

Na Saturnovom mjesecu Enceladusu ima života?

Ispod površine Enceladusa ima vode, ugljika i izvora energije, pa znanstvenici kažu da taj mjesec ima sve uvjete za razvoj života

Na Saturnovom mjesecu Enceladusu ima života?
Na Saturnovom mjesecu Enceladusu ima života? (Wikipedia)
Više o

NASA

,

voda

,

Saturn

,

život

,

Saturnov mjesec

,

Enceladus

,

ion

,

ugljik

Nasini znanstvenici otkrili su nove dokaze da se ispod površine Saturnovog šestog po veličini mjeseca Enceladusa nalazi voda. Kako prenosi Daily Telegraph, Nasina svemirska letjelica Cassini proletjela je kroz ledeno područje koje su stvorili ledeni vulkani, te otkrila negativno nabijene molekule vode, što je jasan znak da tamo postoji podzemno more.

Takav tip iona postoji na Zemlji, i to na mjestima gdje se voda kreće, kao što su slapovi ili valovi oceana koji se sudaraju. Znanstvenici kažu da je poznato da takvi mlazovi sadržavaju vodu, ali prije nije bilo jasno je li to baš tekućina, a ako na Enceladusu ima tekuće vode, vjeruje se da taj mjesec ima uvjete potrebne za održavanje života.

Podaci su prikupljeni instrumentom koji se zove spektrometar plazme koji je mjerio gustoću, temperaturu i brzinu iona i elektrona koje je skupljao dok je letio kroz mjesečeve mlazove.

Znanstvenici kažu da dokazi upućuju i na druge sastavne dijelove života, kao što su ugljik i izvor topline koji održava vodu u tekućem stanju, a gdje ima vode, ugljika i energije, tamo su i najvažniji sastojci potrebni za život.

Cassini je inače projekt Nase, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije i postiže velike uspjehe otkad je letjelica 2004. počela kružiti oko Saturna i proučavati njegove krugove i mjesece.

09.02.2010. 21:14:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh