« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Neobični eksperimenti

Korak naprijed prema telepatiji

Uvijek ste željeli čitati misli? Ili možda komunicirati mislima bez potrebe za govorom?

Telepatija
Više o

čitanje misli

,

eksperiment

,

telepatija

Vaše želje bi se uskoro mogle ostvariti nakon tvrdnji britanskih znanstvenika da su stvorili sustav koji omogućuje komunikaciju "od mozga do mozga". Putem ovog sustava poruke koje odašilje jedna osoba, tj. moždani signali prenose se putem internet veze do druge osobe koja može biti kilometrima daleko.

Christopher James, koji je s timom kolega sa Sveučilišta Southampton radio na tom eksperimentu, kaže kako je to tek prvi korak prema tehnologiji koja će omogućiti ljudima da trenutno šalju misli, riječi i slike direktno u umove drugih osoba. "Ovo bi moglo biti korisno osobama koje su nepokretne, ne mogu govoriti pa čak ni trepnuti."

Drugi su znanstvenici pak ocijenili ovaj pokušaj kao budućnost interneta, novi način komunikacije  bez potrebe za tipkovnicama, telefonima pa čak i govorom. Dr. James priznaje kako je dug put do komunikacije mislima. Trenutno se između mozgova može poslati samo serija binarnih brojki, tj. nule i jedinice.

Znanstvenici su koristili tehniku koja omogućuje kompjuteru da analizira moždane signale. Dr. James kaže kako je njegova inovacija bila transmisija takvih signala putem interneta do druge osobe. Tijekom prijenosa dvije osobe spojene su na elektrode koje mjere aktivnost u određenim dijelovima mozga. Prva osoba generira seriju nula i jedinca, pomičući lijevu ruku za nulu, a desnu za jedinicu.

Kompjuter prve osobe prepoznaje binarne misli i šalje ih preko interneta do kompjutera druge osobe. Zatim se pali lampa koja signalizira na dvije različite frekvencije, ovisno o tome radi li se o nuli ili jedinici. Moždani signali druge osobe analiziraju se nakon gledanja u lampu, a kompjuter zatim prepoznaje rezultate. Potrebno je oko 30 minuta da se na ovaj način pošalju četiri broja. Sljedeći cilj je ovaj sustav učiniti bržim i jednostavnijim.

"Ne radi se o telepatiji. Nema svjesno inducirane misli u glavi jedne osobe i primanja te misli u glavi druge", dodaje dr. James, no navodi kako bi se pomoću njegove metode mogao stvoriti sustav unutar kojeg će ljudi razmjenjivati misli. To bi zahtijevalo elektrode prikvačene na lubanju ili čak usađene u mozak.

Dr. James priznaje da to otvara mnoge etičke probleme. "Koliko daleko možete ići u nečiji mozak? Koje su dugoročne posljedice? U principu, sve to je moguće no prvo se moraju sagledati mnoga pitanja."

15.10.2009. 17:20:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    admin
    15.10.2009. 19:08
    We are Borg. Resistance is futile.
  2. avatar
    zoran
    05.06.2014. 18:51
    CITANJE MISLI SE UVELIKO ZLOUPOTREBLJAVA.
    SVE O TOME NA FACEBOOK PROFILU "CITANJE MISLI JE MOGUCE".
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh