« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
POGLEDAJTE

The New American Century

Ako vjerujete da su Afganistan i Irak od svjetskog policajca stradali zbog terorizma, možda bi trebali malo bolje razmisliti

The New American Century
Više o

SAD

,

rat u Iraku

,

rat u Afganistanu

,

The New American Century

,

The Project for the New American Century

,

Union Oil Company of California

,

Unocal

,

Halliburton

,

Massimo Mazzucco

'The New American Century' je odličan dokumentarac koji zalazi u detalje skrivene povijesti poznatog 'think tanka' koji se zvao Projekt za novo američko stoljeće (The Project for the New American Century), čiji su članovi u velikoj mjeri neokonzervativci iz administracije bivšeg američkog predsjednika. Nudi mnogo arhivskih snimki i direktno ih spaja sa sadašnjošću. Dokumentarac otkriva kako je svaki veći rat u povijesti SAD-a bio baziran na totalnoj prevari što u videu priznaju i ljudi upleteni u njih.

Film između ostaloga pokazuje kako su prva kina u SAD-u prije više od 100 godina bila korištena kao mjesta projekcije propagandnih poruka kojima su Amerikanci pozivani na sudjelovanje u Američko-španjolskom ratu. Prikazani su i dokazi o tome kako je naftna kompanija Unocal (Union Oil Company of California) isplanirala gradnju naftovoda, odnosno plinovoda kroz Afganistan, te kako su sve potrebe za taj projekt ispunjene američkom invazijom te zemlje.

Ono što je najzanimljivije kod Unocal-a su sumnje da je Hamid Karzai, sadašnji predsjednik Afganistana, bio konzultant te tvrtke, što su obje strane naravno porekle. Zna se, međutim, da je na poziciji savjetnika u toj kompaniji bio Zalmay Khalilzad, bivši američki veleposlanik u Afganistanu.

Dokumentarac otkriva kako je tvrtka Halliburton pod 'posebnim' ugovorom s vladom SAD-a pokrenula potpuno suludu i divljačku potrošnju. Radilo se o milijardama dolara, a išli su toliko daleko da su pod izlikom totalne štete uništavali nova vozila zbog trivijalnosti tipa probušenih guma.

„"Odličan film. Trebao bi ga vidjeti što veći broj ljudi. Trebao bi se prikazati posvuda, u kinima, barovima, klubovima, sastancima, putem weba, posvuda! Siguran sam da će ovaj uradak još godinama biti tema rasprava i izvor za edukaciju o politici. Možda dok se ratne zločince ne izvede pred sud", objasnio je Ken Loach, britanski filmski i televizijski redatelj i društveni aktivist.

Prvi 'politički' dokumentarac Massima Mazzuccoa, 'Global Deceit' iz 2006. godine, bavio se brojnim nesuvislostima službene verzije događaja napada 11. rujna 2001., 'The New American Century' istražuje povijesnu, filozofsku i ekonomsku pozadinu koja implicira postojanje mreže odgovorne za spomenute napade, a koja je SAD-u mnogo bliža od tzv. 'islamističkih terorista'.

Ovaj dokumentarac, izdan tijekom 2009., nudi solidne dokaze o pravim razlozima rata u Afganistanu i Iraku. Tijek oba rata do detalja je opisan u dokumentu 'Project for the New American Century' koji je istoimeni 'think tank' objavio 2000. godine, a koji je očito poslužio kao nacrt za ove dramatične događaje od globalne važnosti.

Stisnite zube, otvorite oči i pogledajteThe New American Century.

14.10.2009. 19:53:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh