« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
STAR WARS

Američka vojska započela militarizaciju svemira

POGLEDAJTE VIDEO - Tajanstveni svemirski brod vojske lansiran je u orbitu bez objašnjenja

Američka vojska započela militarizaciju svemira
Američka vojska započela militarizaciju svemira (Welt.de)
Više o

teorije zavjere

,

Air Force

,

DARPA

,

X-37B

,

Space Plane

,

militarizacija svemira

,

Phantom Works

U petak 23. travnja u 1 sat i 52 minute po srednjoeuropskom vremenu u orbitu je poslan svemirski brod "Space Plane" X-37B kojeg je proteklih deset godina u najvećoj tajnosti razvijala američka vojska.

Radi se o mini verziji Space Shuttlea, dugačkoj 8,9 metara, teškoj pet tona s rasponom krila od 4,5 metara. Svemirski zrakoplov lansiran je s vojnog dijela Cape Canaverala, a službeno nema nikakve veze s NASA-om.

Prema šturim objašnjenjima koja su dosada izašla iz Air Forcea, u zrakoplovu bi se trebala provoditi svemirska istraživanja materijala i tehnologija, iako mnogi tvrde da je zapravo riječ o prvom koraku militarizacije svemira.

Program "Space Plane" X-37B zajedno vode DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) i Air Force, a u izradi zrakoplova je od 2004. sudjelovao Boeingov odjel "Phantom Works".

"Nismo sigurni kada ćemo ga ponovno spustiti na Zemlju", rekao je nadležan sekretar Air Forcea Gary Payton. X-37B navodno može na visini od 200 do 800 kilometara od tla letjeti 270 dana, a izvjesno je da će se dva do tri tjedna nakon povratka ponovno vratiti u orbitu.

Vojne strčnjake i javnost najviše smeta tajnost pod kojem se odvija cijela operacija. Špekulacije o militarizaciji stoga su se munjevito proširile, pogotovo s obzirom da je Air Force već naručio drugi takav zrakoplov te da u budućnosti u orbitu namjerava poslati čitavu flout X-37B-ova.

Realistično je, također, da američka vojska specijalnim zrakoplovima iz orbite namjerava kontrolirati strateške točke na Zemlji i špijunirati komunikacije, a moguće je i da se radi o prvim koracima uspostavljanja vojne sile u svemiru koja bi sudjelovala u potencijalnim ratovima.

23.04.2010. 14:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh